Biserica fortificată din Sfântu Gheorghe este în curs de renovare, iar în timpul lucrărilor din turn, sfera de cupru a turnului a fost demontată la sfârșitul lunii martie, fiind găsite documente și monede valoroase din secolele XVII și XVIII.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Potrivit municipalității, au fost descoperite cinci documente și mai multe monede, care au fost identificate de către specialistul heraldic Szekeres Attila.

Documentele includ o scurtă descriere a construcției noului turn, o listă a proprietarilor orașului, o listă a conducătorilor oraşului şi şefilor bisericii, dar și o declarație a sprijinului financiar acordat pentru aurirea sferei turnului. Documentele provin de la pastorul Gödri Ferenc, bunicul regretatului primar din Sfântu Gheorghe, Gödri Ferenc. Al cincilea document provine de la fostul pastor Vásárhelyi János din 1761, care coincide cu momentele construcției turnului din acea perioadă.

Monedele includ o piesă emisă de orașul Brașov în 1613, o monedă din cupru de 10 poli emisă de Rákóczi Ferenc al II-lea în 1705, șase monede de argint emise de împăratul Francisc al II-lea în 1795 şi un ban de argint emis de Episcopul Károly al III-lea în 1707.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania