Locuitorii din comuna bistrițeană Monor sunt terorizați de mai multe zile de un urs, extrem de agresiv, care a atacat și ucis animale din gospodăriile oamenilor de trei ori în ultima săptămână. Ultimul atac al ursului, un exemplar de dimensiuni apreciabile, a fost chiar duminică dimineața, în jurul orei 9,00, când a ucis o vacă, de această dată în zona unei pășuni, relatează Bistrița Express.

Ursul a mai atacat, potrivit locuitorilor, miercuri dimineața, în jurul orei 6,00, și vineri în jurul amiezii, omorând mai multe vaci, dar și un măgar, și rănind grav alte câteva vite. Incidentele s-au produs atât în satul Monor cât și în Gledin.

Oamenii sunt terorizați din pricina ursului și evită să mai iasă din casă în special în locuri izolate, unora le e frică să mai meargă la muncile câmpului. E un exemplar foarte mare și atacă în timpul zilei fără rețineri”, explică Dorin Arsinte, jurnalist, domiciliat în Monor.

Viceprimarul din Monor, Gheorghe Moțoc spune că oamenii sunt înspăimântați și că deși au mai fost atacuri ale unor urși inclusiv anii trecuți, acelea s-au produs fie în timpul nopții, fie au fost atacuri izolate.

Viceprimarul a mai relatat pentru Bistrița Express că unul dintre atacuri era cât pe ce să se sfârșească dramatic, după ce un localnic a încercat să alunge ursul intrat în zona în care se aflau animalele cu ajutorul câinilor.

L-a speriat probabil agitația celorlalți oameni care au sărit în ajutor, dar și a câinilor și ursul a renunțat să atace omul, așa cum a lăsat impresia inițial”, explică viceprimarul.

După fiecare din cele trei atacuri, în Monor, s-au deplasat echipe mixte de poliție și jandarmi, care însă nu au reușit să suprindă ursul,

Am fost sesizați și în această dimineață ca un urs a atacat iar acolo. În momentul în care a ajuns patrula, ursul plecase deja. La fel s-a întâmplat și miercuri”, a confirmat incidentul purtătoarea de cuvânt a Jandarmeriei, Georgeta Cășvan.

Directorul Agenției de Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Sever Roman, a declarat pentru Bistrița Express ca a fost convocat de urgență astăzi, împreună cu comisarul șef de la Garda de Mediu, la Instituția Prefectului și că deja a întocmit procesul verbal de extragere, cu cererea aferentă către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor care să aprobe derogarea pentru împușcarea ursului agresiv.

Am fost și după atacul de miercuri la fața locului, Luni vom merge pentru a face procesele verbale de stabilire a pagubelor, pentru atacurile de vineri și cel de astăzi. E foarte clar că avem de-a face cu un urs extrem de agresiv, poate deveni foarte periculos pentru om, pentru că s-a obișnuit deja cu carnea și știe cum să și-o procure. Este evident că nu mai e în acest moment un caz de urs care poate fi relocat. Din păcate el trebuie extras. Nu poate fi pusă viața oamenilor în pericol, în niciun caz”, a mai spus directorul APM.

Întrebat dacă e cu siguranță vorba de același urs în toate cele trei cazuri de atacuri de la Monor, directorul Roman spune că nu încape îndoială, în condițiile în care cei de la Asociația de Vânătoare Căliman-Șieu, care gestionează fondul de vânătoare din zonă au toate dovezile ca e același exemplar.

Ministerul Mediului a dat deja, duminică, avizul de derogare pentru recoltarea ursului din Monor. Avizul a fost semnat de către secretarul de stat Iulian Octavian Stana.

Potrivit prefectului Stelian Dolha, solicitarea de derogare a fost transmisă către Ministerul Mediului, în regim de urgență, după ce primarul din Monor, Ioan Cira, a cerut ajutorul și după întrunirea, tot de urgență, a conducerii APM și a Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud.

Dat fiind agresivitatea ursului, care a atacat de trei ori într-o săptămână, în timpul zilei, în mijlocul satelor, dar și a numărul de animale ucise, a fost o mobilizare de urgență pentru a găsi o soluție, care sa împiedice o situație dramatică acolo”, a explicat prefectul Dolha.

Derogarea este valabilă pentru 60 de zile, timp în care Asociația de Vânătoare din zona respectivă trebuie să extragă ursul.

În ultimia perioadă numărul urșilor a crescut necontrolat, rata anuală de creștere fiind de circa 10 %. La ora actuală, în județul Bistrița-Năsăud, trăiesc 783 de exemplare, conform datelor Agenției pentru Protecția Mediului.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania