Centrul de Transfuzie Sangvină Sibiu a realizat luni prima procedură de colectare de plasmă umană hiperimună de la un pacient COVID-19 vindecat.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Donatorul este Raul Dobra, un asistent medical de 33 de ani de la Spitalul Județean din Sibiu, care a fost infectat cu coronavirus, dar a fost vindecat de medicii spitalului unde lucrează.

Tânărul a făcut acest gest „din dorința de a ajuta și pentru a da speranță persoanelor bolnave în lupta cu noul coronavirus”. Potrivit testelor preliminare, voluntarul prezintă anticorpi și a fost programat pentru recoltare. După recoltare, potrivit protocoalelor, sunt trimise probe la Institutul Național de Hematologie Transfuzională din București pentru a fi efectuată testarea pentru identificarea prezenței tuturor virusurilor transmisibile. După testare, rezultatele probelor vor fi trimise la Centrul de Transfuzie Sanguină din Sibiu în termen de cinci zile, urmând ca apoi plasma să fie utilizată pentru tratamentul pacienților infectați cu COVID-19, aflați în stare gravă.

„Am avut primul pacient care a donat plasmă, prin procedura de plasmafereză. I-am recoltat probele preliminare și a ieșit totul în regulă, inclusiv anticorpii SARS-CoV-2 pe care îi are prezenți și care arată că este în proces de vindecare. După recoltare, repetăm analize pacientului și le trimitem la Institutul National de Hematologie Transfuzională, unde se face un test suplimentar, care nu se face la Sibiu. Abia apoi urmează transferul de plasmă”, a declarat Livia Mareș, biolog și purtător de cuvânt al Centrului de Transfuzie Sanguină Sibiu.

Spitalul Județean din Sibiu a primit recent, spre folosință gratuită timp de 12 luni, un echipament nou de plasmafereză din partea societății Besmax Pharma Distribution, echipament care a fost instalat în 30 aprilie la Centrul de Transfuzie Sangvină Sibiu.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania