Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) prezintă publicului informații inedite despre garderoba de vară a doamnelor din Transilvania în urmă cu trei și patru secole.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Informațiile sunt oferite pe pagina de Facebook a instituției de Andreea Papp, specialist al muzeului din Cluj-Napoca.

Piesele componente ale costumului feminin de vară erau: fustă, şorţ, cămaşă, corsaj, mâneci, voal, bonetă şi în unele cazuri mantie.

În urma săpăturilor arheologice din 1911, făcute în criptele din Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu din Cluj, s-au scos piese vestimentare în stare de conservare relativ bună. Dintre acestea amintim o fustă, aparținând soției lui Gheorghe Bánffy, guvernatorului Transilvaniei, o piesă absolut inedită, care reflectă întocmai moda vestimentară a epocii.

Gheorghe Bánffy a fost primul guvernator al Transilvaniei (1691-1708). După moartea primei sale soții, s-a recăsătorit. A doua lui soție a fost Bethlen Klára, fiica lui Bethlen Gergely și Thoroczkay Toroczkószentgyörgyi Mária, care a murit la Sibiu și a fost înmormântată la Cluj, pe 27 iunie 1706, în criptele bisericii reformate de pe str. M. Kogălniceanu. Istoricianul Nagyajtai Cserei Mihály a scris despre ea, că era „isteață, bună gospodină, frumoasă, căutând întocmai voința soțului, liniștită și umilă.”

Citiți AICI întreagă prezentare oferită de MNIT despre garderoba de vară a doamnelor din Transsilvania.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania