Senatul a adoptat marți proiectul de lege al Guvernului privind starea de alertă, cu modificări substanțiale.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Printre modificări se numără deschiderea teraselor, consultarea de către angajator a angajatului în privința muncii la domiciliu, asigurarea de către magazine a măștilor și pentru angajați și pentru clienți.

Proiectul de lege a trecut cu 111 voturi pentru, 8 împotrivă și 15 abțineri. Partidele au adus mai multe amendamente şi au modificat multe dintre măsurile propuse de Guvern pentru perioada stării de alertă.

Inițiativa legislativă intră miercuri în dezbaterea Camerei Deputaților, care este forul decizional în acest caz.

Principalele amendamente introduse de senatori

Starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului afacerilor interne şi nu poate depăşi 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motivele temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărârea Guvernului la propunerea ministrului afacerilor interne.

Când starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului. Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de trei zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată. Dispoziţiile prezentului alineat se aplică şi în cazul prelungirii stării de alertă.

Comercianții au obligația de a asigura măști atât personului cât și clienților care intră în magazin

Pe durata stării de alertă se poate suspenda consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât şi la terasele din exteriorul acestora.

Telemunca se poate decide, de către angajator, cu consimţământul angajatului.

Pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spațiile menționate în aliniatul de mai sus, cu excepția teraselor unde se respectă măsurile de protecție sanitară.

Măsurile instituite de prezenta lege includ restrângeri temporare și, după caz, graduale, ale exercițiului unor drepturi expres prevăzute de prezenta lege și în limitele prevăzute de aceasta.

Măsurile prevăzute de prezenta lege se pot institui diferenţiat, conform legii, în funcţie de situaţia pandemică din fiecare judeţ, grup de localităţi sau localitate din judeţ.

Ministrul Sănătății nu mai poate numi, suspenda din funcție și elibera persoanele care ocupă funcții de conducere în unitățile sanitare aflate în subordinea primăriilor și consiliilor județene. Conform amendamentului adoptat în comisia juridică, ministrul Sănătății doar coordonează activitățile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 și funcționarea unităților sanitare.

Managerii de spital sau alți șefi de instituții pot fi suspendați din funcție, doar dacă neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu are legătură cu criza COVID-19, iar suspendarea încetează imediat după ce se termină starea de alertă.

Pe durata stării de alertă, pentru neîndeplinirea gravă a atribuţiilor de serviciu de natură a pune în pericol persoanele și măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID- 19, pot fi suspendate din funcţii persoanele cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Sănătăţii şi din unităţile sanitare publice aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătăţii.

Posturile devenite vacante temporar prin aplicarea suspendării (…) pot fi ocupate de funcționari publici sau personal contractual, prin numire, fără concurs, prin ordin al ministrului sănătății

Suspendarea din funcție și numirea în funcție dispuse în condițiile de mai sus încetează de drept la încetarea stării de urgență.

proiect-lege-stare-de-alerta-senat

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania