Premierul Ludovic Orban a declarat luni seară, la Digi 24, că nu se pune problema ca starea de alertă să nu poate fi reglată legal și să nu avem un set de reguli pentru această perioadă, dar admite că ar putea să nu se poată de amenzi pentru această perioadă.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Despre declarația pe propria răspundere, premierul a spus că există două variante: cea a menținerii declarației, fie scrisă, fie pe telefonul mobil, sau varianta în care persoanele ce sunt oprite în filtre să declare scopul deplasării în afara localității. Ambele variante sunt în analiză, iar o decizie va fi luată cât de curând, după instituirea stării de alertă.

„Pregătim un act normativ ca să asigurăm un număr de măști pentru persoanele vulnerabile. Cu siguranță va exista o sancțiune, lucrurile trebuie sa se dezvolte gradual, trebuie ca oamenii să se obișnuiască cu purtatul măștii, iar angajatorii trebuie să asigure măști”, a declarat Ludovic Orban la Digi 24.

Despre deschiderea bisericilor, premierul a spus că slujba se va face în exterior, dar încă se discută.

În privința deschiderii restaurantelor, Orban a declarat că, în prima fază, se va accepta doar deschiderea teraselor, probabil la 1 iunie.

Șomajul tehnic va fi prelungit până la 1 iunie, doar pentru acele domenii unde activitatea rămâne închisă

Pentru firmele cu probleme vor fi gândite măsuri active cu stimulente financiare pentru reangajare.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania