fbpx
12.6 C
Cluj-Napoca
AcasăISTORII TRANSILVANE140 de ani de la fondarea Societății de Istorie și Arheologie a...

140 de ani de la fondarea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva a evocat miercuri un eveniment important din istoria ținuturilor hunedorene și un moment crucial pentru cercetarea istorică și patrimoniul zonei.

În urmă cu 140 de ani, în 13 mai 1880, la Casina din Deva, s-a întrunit Adunarea generală de constituire a Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara (Hunyadmegyei Történelmi és Régészeti Társulat).

Reprezentanții muzeului devean anunță că, în următoarele săptămâni, vor face cunoscute principalele evenimente legate de înființarea, activitatea și rolul acestei societăți în cultura hunedoreană de la finalul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea.

La 140 de la fondarea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara, Bodó Cristina, cercetător științific III la Secția Arheologie a MCDR, prezintă publicului o serie de informații despre acest eveniment și despre contextul istoric în care a avut loc.

“Secolul al XIX-lea a fost martorul înființării societăților culturale din Transilvania, al căror obiectiv principal a fost punerea în valoare a valorilor culturale, istorice, etnografice, inclusiv prin constituirea de muzee care să funcționeze în cadrul lor.

Bogățiile comitatului Hunedoara au atras atenția oamenilor de cultură, astfel că nici acest spațiu nu putea să rămână în afara spiritului epocii. La jumătatea secolului al XIX-lea se fac primele încercări în sensul înființării unei asociații care să protejeze patrimoniul istoric al comitatului.

În numărul 31 al ziarului Hunyad, din anul 1879, dr. Sólyom-Fekete Ferencz, președintele tribunalului din Deva, sub titlul Să ne descoperim trecutul și să-i salvăm monumentele, face un apel pentru înființarea unei societăți care să aibă ca scop salvarea urmelor trecutului din comitatul Hunedoara. Autorul evidențiază diversitatea culturală a comitatului, trecând în revistă principalele puncte de interes istoric din zonă: descoperirile preistorice (unde remarcă activitatea Sofiei Torma), cele dacice, urmele colonizării romane, cetatea Devei, descoperirile de pe Valea Streiului, cele din zona minieră de la nord de Mureș, urmele epocii migrațiilor, cele rămase după venirea maghiarilor, documentele referitoare la zona de colonizare săsească Orăștie.

După ce constată că în deceniile anterioare n-a lipsit în totalitate interesul pentru trecut (amintind inițiativele lui Bethlen Olivér și Dobai István), face apelul „să punem umăr lângă umăr… să înființăm cât mai repede o societate”. Indiferent de numele pe care-l va purta, această societate trebuia să aibă ca scop, pe lângă realizarea unei baze materiale care să permită conservarea urmelor trecutului, păstrarea și valorificarea acestor monumente prin publicarea, în anuare, a unor lucrări științifice referitoare la acestea.

Un alt rol al societății ar fi acela de a educa pe membrii săi. Iar expunerea colecțiilor va da un motiv de vizitare a zonei pentru concetățeni, iar cu timpul și pentru străini, în final, ca o încununare a activității societății, se va publica monografia comitatului Hunedoara, lucru de mult timp dorit. În final, convoacă pe toți cei interesați în Sala mare a Casinei din Deva la adunarea din 16 noiembrie 1879.”

Ioana Pop

Articole recente

CJ Maramureș a alocat un milion de lei, fonduri nerambursabile, pentru domeniul culturii

Fondul de un milion de lei a fost aprobat de consilierii judeţeni pentru finanţarea nerambursabilă a proiectelor în domeniul culturii

Șoareci morţi, praf, mucegai și gândaci de bucătărie, găsiți de comisarii de la Protecţia Consumatorului în cantina unui colegiu din Timişoara

Cantina Colegiului Tehnic ”Henri Coandă” din Timişoara a fost închisă de inspectorii de la Protecţia Consumatorului

Teodor Bulza: „Cinstea și gramatica -vocația și crezul vieții mele”

Teodor Bulza: „Cinstea și gramatica -vocația și crezul vieții mele”

Mai multe articole de același fel

Se prelungește termenul de depunere a proiectelor prin Programul Tranziție Justă, pentru investiții în dezvoltarea IMM-urilor din județul Hunedoara

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a luat decizia de a prelungi termenul de depunere a proiectelor în cadrul celor 7 apeluri lansate la nivel național prin PTJ pentru a răspunde, astfel, interesului mare manifestat de potențialii beneficiari în accesarea fondurilor disponibile.