Istoricul clujean Cosmin. C. Rusu împărtășește pasionaților de istorie, pe pagina sa de Facebook, o imagine a unui document vechi de peste 400 de ani care consemnează începuturile învățământului superior în Cluj.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Colegiul Major Iezuit a fost prima instituție de învățământ superior a Clujului, iar documentul prezentat este chiar diploma de fondare a acesteia.

“În 12 mai 1581, la Vilna (Vilnius, Lituania), Báthory István/Ştefan Báthory emitea Diploma de fondare a Colegiului Major Iezuit (Academia Claudiopolitana Societatis Jesu), prima instituție de învățământ superior a Clujului. Intenția fostului Principe al Transilvaniei, devenit Rege al Poloniei era ca academia să fie o instituţie similară universităţilor epocii, oferind cursuri de gramatică, retorică, filosofie, teologie și posibilitatea studiului limbilor latină, ebraică şi greacă. Limba de predare a academiei a fost latina. Instituția urma să confere titlurile universitare de baccalaureus, magister şi doctor. Primul rector al academiei a fost filologul polonez Jakub Wujek, fost prim rector al Academiei din Vilnius”, explică istoricul Cosmin C. Rusu.

(FOTO: Wikimedia.org)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania