Pentru a comemora 50 de ani de la evenimentele catastrofale din mai 1970, Secția de Istorie a Muzeului Județean Satu Mare propune publicului, printr-o expoziție virtuală, vizualizarea unor fotografii, filmări și documente inedite de arhivă, ce sunt mărturii ale tragediei.
Fotografiile au fost realizate de Gheorghe Iancu, Martin Sarca, Janitzky Pál și alți fotografi profesioniști sau amatori din Satu Mare. Materialele expuse provin de la Muzeul Judeţean Satu Mare, Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa. Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare, Biblioteca Judeţeană Satu Mare, Arhiva Primăriei Municipiului Satu Mare, Arhivele Naționale ale României – Biroul Judeţean Satu Mare, TVR şi alte surse on-line.
“Intenţia noastră şi a partenerilor, sub coordonarea Primăriei Municipiului Satu Mare, a fost cu totul alta, dorind să realizăm cea mai mare expoziţie stradală din istoria oraşului, în care să surprindem atât cursul Someşului de-a lungul istoriei Sătmarului, cât şi tragicele evenimente din 14 mai 1970, urmate de reconstrucţia şi urbanizarea oraşului nostru. Din păcate, situaţia cunoscută prin care trecem astăzi, ne-a obligat să adoptăm această soluţie de expoziţie virtuală, pentru ca sătmărenii să nu uite ceea ce s-a întâmplat în urmă cu o jumătate de secol, Satu Mare fiind cea mai afectată localitate din România de aceste inundaţii. Menţionăm că toate drepturile de autor, conform legislaţiei în vigoare, aparţin Muzeului Judeţean Satu Mare şi partenerilor, multiplicarea sau utilizarea fără acordul nostru a informaţiilor şi a imaginilor expuse fiind interzisă”, au anunțat reprezentanții muzeului.
Expoziția virtuală poate fi văzută pe site-ul Muzeului Județean Satu Mare și este structurată pe mai multe categorii:
– Imagini de epocă
– Filmări de epocă
– Materiale din presa locală
– Documente de arhivă
– Comemorarea inundațiilor