În ultima zi de stare de urgență Președintele Klaus Iohannis a adresat românilor un apel prin care le spune că pericolul nu a trecut. Nu vor urma trei zile fără restricții și fără reguli. Starea de alertă va intra în vigoare de mâine. Președintele avertizează că, dacă lucrurile se vor înrăutăți în perioada stării de alertă nu va ezita să declare din nou stare de urgență.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

„Printr-un efort național am reușit să stopăm răspândirea rapidă a epidemiei și să limităm semnificativ numărul de victime. Dumneavoastră, dragi români, sunteți eroii acestui efort național. Vă mulțumesc pentru toate sacrificiile pe care le-ați făcut!”, a spus Klaus Iohannis la începutul discursului său.

„De mâine intrăm într-o nouă etapă, pentru că încetarea stării de urgență nu echivalează cu finalul epidemiei. Din punct de vedere medical, avem ceva semnale pozitive. Dar trebuie să conștientizăm cu toții că pericolul reprezentat de acest virus este departe de a fi trecut” a avertizat președintele.

Klaus Iohannis îi condamnă pe politicienii care alimentează ideea de vid legislativ și îi încurazează pe români că vor avea trei zile fără restricții.

„În continuare sunt necesare măsuri pentru revenirea la o viață apropiată de normalitate, dar în aceleași condiții de maximă siguranță. (…) Astăzi, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență declară starea de alertă. Și va institui toate reglementările obligatorii prin care vor fi menținute măsurile necesare de prevenție. (…) Am văzut în spațiul public discuții legate de starea în vigoare a noii legi privind starea de alertă aboa de luni, iar unii politicieni, care se dovedesc total iresponsabili, alimentează ideea de vid legislativ. Dragi români, nu vor urma trei zile fără reguli și restricții. Reîntoarcerea bruscă la situația de dinainte de pandemie este imposibilă. Virusul nu ține cont de acte administrative”, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele a spus că distanțarea socială trebuie să continue și în perioada următoare și avertizează că, altfel, ar putea urma o nouă perioadă de stare de urgență. „Distanțarea socială, munca de acasă, acolo unde este posibil, respectarea tuturor normalor de igienă, purtatul măștii de protecție sunt esențiale pentru a putea controlo în continuare epidemia. Vreau să fiu foarte clar. Dacă situația se va înrăutăți și datele vor arăta un număr galopant de infectări, care va duce la supraaglomerarea spitalelor, nu voi ezita să declar din nou stare de urgență. Să nu compromitem, așadar, tot ce am realizat până acum cu mari sacrificii”, a mai declarat președintele.

Klaus Iohannis: Astăzi, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență declară starea de alertă / Nu vor urma trei zile fără reguli și restricții/Dacă situația se va înrăutăți nu voi ezita să declar din nou stare de urgență

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania