Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, a anunțat vineri instrucțiunile referitoare la celebrările liturgice în perioada stării de alertă.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Îndrumările pentru preoții și credincioșii greco-catolici poartă autoritatea cardinalului Lucian, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma.

Celebrările liturgice vor fi rânduite în exteriorul bisericilor, cu respectarea următoarele măsuri:

Prezența credincioșilor trebuie să fie organizată astfel încât pentru fiecare persoană să fie asigurată suprafața de 4 m2 și distanța de minim 2 m între persoane.

Credincioșii vor participa la actul liturgic purtând mască de protecție.

Asigurarea dezinfectării prealabile a vaselor și a obiectelor de cult.

Înainte de începerea celebrării și înainte de împărtășirea credincioșilor, preotul își va dezinfecta mâinile.

Cu privire la celebrarea Tainelor Botezului, Cununiei și a slujbei înmormântării, în biserici sau în capele, cu participarea a maxim 16 persoane, vor fi respectate următoarele:

Igienizarea și dezinfectarea spațiului bisericii, a vaselor și a obiectelor de cult care sunt utilizate în evenimentul liturgic.

Parohiile vor pune la dispoziția credincioșilor, la intrarea în biserică, soluții de dezinfectare a mâinilor.

Accesul și ieșirea credincioșilor vor fi organizate de preot astfel încât să se evite aglomerația.

Credincioșii vor purta mască de protecție în perioada prezenței în lăcașul de cult și vor respecta distanța de minim 2 metri între persoane.

Se recomandă persoanelor în vârstă, celor care sunt vulnerabile din punct de vedere al stării de sănătate și celor care prezintă simptome de infecție respiratorie să urmărească Sfânta Liturghie prin intermediul posturilor de radio, televiziune sau prin internet.

Preoții vor acorda Taina Pocăinței, conform programului afișat de fiecare parohie în vederea evitării aglomerației, spovedindu-i pe credincioși și asigurându-se de respectarea distanței minime recomandate. Dezlegarea sacramentală se va acorda fără contact fizic. Atunci când spovada se va desfășura în interiorul bisericii, vor fi respectate toate celelalte măsuri precizate la punctul 2.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania