17.7 C
Cluj-Napoca

FOTO. Investiții de 2,5 milioane de euro în municipiul Hunedoara. Strada Castelului, un centru de tineret și albia râului Cerna, reabilitate

Publicat:

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu, a semnat vineri contractul de finanțare pentru proiectul „Sprijinirea regenerării municipiului Hunedoara – prin revitalizarea comunității”, finanțat din fonduri europene.

Prin acest proiect, vor fi realizate următoarele obiective: strada Castelului – tronson cu o lungime de 240 m, cuprins între strada Elisabeta Mărgineanu și strada Gabriel Bethlen; reabilitarea, modernizarea și dotarea Centrului de tineret (fosta clădire a Căminului pentru Persoane Vârstnice) situat pe str. Castelului, nr. 1; reabilitarea și modernizarea albiei râului Cerna, reabilitare pe o lungime de 585 de metri, în interiorul albiei minore, zona Centrului istoric.

Valoarea totală a proiectului este de 11,7 milioane de  lei, din care fondurile nerambursabile reprezintă 11,4 milioane de lei. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni.

„De la începutul mandatului meu de primar am promis că voi reabilita centrul vechi al municipiului Hunedoara. Astăzi această promisiune se materializează. În acest an am semnat două contracte de finanțare a unor proiecte care vor schimba total fața acestei zone istorice a orașului, care de prea mult timp a fost neglijată. Acestor proiecte li se adaugă cele trei care vizează revitalizarea transportului coridoarele: central, de est și de vest, ceea ce înseamnă că arterele care străbat orașul vor fi refăcute. De la intrarea în oraș și până la Castelul Corvinilor, orașul va avea o «față» nouă”, a declarat primarul Dan Bobouțanu.

Detalii despre lucrări

Strada Castelului

– va asigura legătura între principalele obiective ale municipiului Hunedoara, inclusiv între Centrul de tineret și albia râului Cerna, care vor fi reabilitate în cadrul aceluiași proiect de investiții.

– legătura rutieră cu drumul județean DJ687E.

– legătura între străzile Mihai Eminescu și Gabriel Bethlen;

– sporirea și asigurarea siguranţei circulaţiei rutiere și a condiţiilor de confort, concomitent cu creșterea vitezelor de circulație și implicit reducerea duratelor de transport;

– efectuarea lucrărilor corespunzătoare de întreținere și modernizare;

– reducerea impactului asupra mediului.

Centrul de tineret

– Amenajarea spațiilor necesare funcționării centrului de tineret prin recompartimentări interioare care să asigure fluxurile necesare de circulație specifice funcțiunii, precum și consolidări și reparații structural locale. Reabilitarea presupune înlocuirea instalațiilor termice, sanitare și electrice.

– Sunt prevăzute lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare prin asigurarea unei termo-fono-izolații cât mai bune, cu sistem suplimentar de antiefracție și a unei ventilații naturale a spațiului.

– Lucrările exterioare vor presupune reabilitarea fațadelor și schimbarea învelitorii, și refacerea tuturor elementelor de detaliu.

– Prin reabilitarea clădirii se va avea în vedere accesul persoanelor cu dizabilități prin sistematizarea terenului exterior și rampă de acces în clădire.

– Pentru a crea un centru de tineret ce permite realizarea unor activități specifice, se va amenaja curtea exterioară prin amplasarea unui amfiteatru exterior cu scenă și panou de proiecție de tip cinema, realizarea unui sistem de gradene și a unei rețele de alei pietonale și rutiere.

– De asemenea, se va amenaja o zonă verde pe toată suprafața rămasă prevazută cu gazon, arbori și arbuști ornamentali. Se va schimba împrejmuirea și poarta de acces.

– Clădirea actuală ce urmează a fi reabilitată nu a fost proiectată să utilizeze eficient utilitățile.

– Prin reabilitarea construcțiilor se va avea în vedere refacerea instalațiilor și modernizarea lor, astfel încât utilitățile să fie utilizate eficient.

Reabilitarea albiei râului Cerna

– Amenajare albie prin recalibrare pe o lungime 585 de metri;

– Lucrări de ecologizare și salubrizare;

– Defrișarea vegetației din zona albiei minore.

– Consolidarea malurilor și a zidurilor de sprijin;

– Amenajare promenadă, pe malul drept al râului, cu spații verzi înierbate și gradene din beton cu locuri de stat în apropierea apei curgătoare;

– Transformarea albiei râului într-un spațiu destinat publicului și folosirea acestei zone pentru relaxare și agrement;

– Aplicare mobilier urban: bănci, coșuri de gunoi, jardiniere stradale, corpuri de iluminat, cișmele;

– Propunerea unei noi rețele de iluminat stradal de-a lungul porțiunii amenajate pentru crearea unui ambient plăcut;

– Crearea de accese în albia minoră a râului;

– Montarea de platforme mobile pentru persoanele cu dizabilități în zonele scărilor propuse.

Primăria Hunedoara a semnat în 30 martie anul acesta contractul de finanțare pentru proiectul care vizează revitalizarea Centrului vechi al municipiului Hunedoara: Parcul Libertății și Muzeul Fierului.

Din aceeași categorie

spot_img

Articole recente

spot_img