27.6 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂMuzeul Orașului Oradea se redeschide săptămâna viitoare. Reguli de acces și vizitare

Muzeul Orașului Oradea se redeschide săptămâna viitoare. Reguli de acces și vizitare

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural se pregătește de deschidere și își așteaptă vizitatorii începând de marți, 19 mai, asigurând toate condițiile de siguranță și prevenție.

Programul de vizitare al expozițiilor va fi între orele 10.00 – 13.00 și 14.00-18.00 (de marți până duminică), cu mențiunea că în intervalul orar 13.00 – 14.00 se va realiza aerisirea și dezinfecția spațiilor.

În perioada 15 mai – 30 iunie nu se vor organiza tururi ghidate.

Accesul va fi permis în muzeu numai cu condiția purtării măștii de protecție – medicală/non-medicală pe toată durata vizitei. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul.

La casa de bilete va fi permis accesul simultan pentru maximum 2 vizitatori sau membrii unei familii. La fel, accesul în sălile de expoziție este permis numai pentru un număr de maximum 2 vizitatori sau membrii unei familii.

Vizitatorii își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectant care este pus la dispoziție la casieria muzeului.

Totodată, este obligatorie trecerea peste covorul dezinfectant sau utilizarea dispenserului automat pentru acoperirea tălpilor la pantofi.

La intrarea în muzeu se va efectua verificarea temperaturii fiecărui vizitator și nu va fi permis accesul dacă temperatura corporală va fi de peste 37,30C.

De asemenea, nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).

În ceea ce privește plata biletelor, se recomandă plata cu cardul.

Traseul de vizitare, inscripționat la nivelul pardoselilor de la fiecare nivel al muzeului trebuie respectat, la fel și indicațiile personalului de supraveghere.

Accesul în curtea Cetății și la spațiile de joacă existente se va realiza numai cu respectarea regulilor de distanțare socială – minimum 2 m între persoane și purtarea mănușilor.

Măsurile de siguranţă în spațiul muzeal

Pentru respectarea normelor de siguranță și igienă în contextul epidemiei de COVID-19, Muzeul Orașului Oradea a luat următoarele măsuri:

– stabilirea unei singure căi de acces la intrarea în serviciu, respectiv ușa de sticlă din curtea interioară a Palatului Princiar;

– asigurarea zilnic a verificării temperaturii și a măștilor pentru fiecare angajat, amplasarea panourilor despărțitoare la casieria de bilete;

– asigurarea spațiului în birouri cu respectarea distanței de minimum 1,5 – 2 m între angajați (maximum 3 persoane în birou);

– amplasarea la intrarea în instituție a soluției de dezinfectat – gel pentru mâini și dispenser automat pentru acoperirea tălpilor la pantofi/covor special cu soluție dezinfectantă.

Asigurarea materialelor de dezinfecție atât a suprafețelor de atingere frontală (clanțe, vitrine sau obiecte din expoziții interactive) cât și a pardoselilor. Dezinfectarea se va realiza cu prosoape de hărtie de unică folosință și cu soluții avizate de către Ministerul Sănătății.

Totodată, este asigurată dezinfectarea și aerisirea zonelor de vizitare, procedură care se va realiza în intervalul orar 13.00 – 14.00 dar și pe parcursul zilei, ori de câte ori este posibil, în funcție de numărul de vizitatori.

În ceea ce privește numărul maxim de vizitatori, simultan în spațiile expoziționale, s-a decis ca în sălile situate în Cetatea Oradea – să fie permisă prezența a maximum 150 de vizitatori, iar la Muzeul Istoriei Evreilor din str. Primăriei nr. 25 – maximum 25 de vizitatori, astfel asigurându-se 20 mp/persoană.

Totodată, s-a stabilit și semnalizat traseul de vizitare prin inscripționarea la nivelul pardoselilor cu săgeți de direcționare la o distanță de 2 m, la fiecare nivel al muzeului, dar și semnalizarea prin amplasarea de panouri informative pentru vizitatori cu regulile de acces și traseul de vizitare.

Expoziții

Printre cele mai interesante expoziții temporare care pot fi vizitate la Muzeul Orașului Oradea se numără “Viața la curtea regelui Matia Corvinul”, expoziția “O Prietenie Regală: Grigore Antipa și Regii României 1892-1944”; Arta de a dărui; expoziția “Olfavctiv. Mirodenii, Rășini. Parfumuri și miresme din antichitate până în epoca modernă”, dar și expoziția “Invențiile Evului Mediu. Leonardo da Vinci. Apă, foc, vânt.”

Expoziţia permanentă  închinată Primului Război Mondial şi Generalului Traian Moşoiu își așteaptă și ea vizitatorii.

De asemenea, Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea de pe str. Primăriei, nr. 25 are ușile deschise pentru public, începând de marți, 19 mai.

Articole recente

Peste 600 de vitezomani și 10 permise reținute, după o acțiune în trafic a polițiștilor din Alba

Polițiștii rutieri din cadrul IPJ Alba, au derulat timp de o săptămână, o acțiune pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, pe drumurile din județ.

Casă lovită de un fulger, la Ighiu. Acoperișul a fost cuprins de un incendiu

Acoperișul unei locuințe din comuna Ighiu, județul Alba a fost cuprins de un incendiu, luni după-amiază, ce a fost lovit direct de un trăsnet.

UBB, în primele 5% universități din lume și singura din ţară prezentă în clasamentul Shanghai

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din țară

Mai multe articole de același fel