fbpx
spot_img
19.2 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALCe alternative sunt pentru românii care stau de zece ore în Vama...

Ce alternative sunt pentru românii care stau de zece ore în Vama Nădlac

Publicat în

spot_img
spot_img

Cozi pe zeci de kilometri, atât la intrarea cât și la ieșirea din țară, astăzi, la Vama Nădlac. Oamenii au protestat spontan și au cerut grăbirea formalităților sau găsirea altor soluții.

În primul weekend fără restricții de deplasare, românii au vrut să vină în țară, însă au fost nevoiți să stea ore în şir la coadă, chiar și 12 ore, așa după cum ne-au transmis chiar cei care erau blocați la coada din vamă. La un moment dat, câteva zeci de persoane și-au lăsat mașinile în coloană și au pătruns în punctul de trecere a frontierei, scandând minute în șir lozinci împotriva autorităților, care, spun ei, nu s-au mobilizat așa cum s-ar fi așteptat. Au scandat „Hoții!” și au cântat „Deșteaptă-te române!”, în timp ce șoferii aflați în coada de mașini au claxonat. 

Se pare că situația s-a creat din mai multe motive, dar în primul rând, autoritățile maghiare au fost luate prin surprindere de acest flux mare de români care vor să intre în țară și nu au suplimentat destul de repede efectivele de polițiști de frontieră pentru a deschide mai multe artere de intrare prin vamă.

Mulți dintre cei care stau la coadă vin din diverse țări europene și spun că nu au avut nicio problemă când au trecut frontiera în alte țări. Sunt frustrați că tocmai când au ajuns la granița României trebuie să aștepte.

Și pe sensul de ieșire din România au fost însă cozi, chiar și de 8 kilometri. Sunt oamenii care vor să plece înapoi în străinătate, la muncă, pe măsură ce mai multe țări au anunțat că își repornesc economia. Cozile, potrivit autorităților române, s-au format tot din cauza autorităților maghiare, pentru că la vama ungară sunt foarte multe formalități de îndeplinit. Cei din Ungaria vor să se asigure că fiecare persoană care le traversează țara este sănătoasă și de aceea trebuie să treacă printr-un soi de interviu epidemiologic, apoi trebuie să dovedească cu acte că are un loc de muncă acolo unde se duce sau că are rezidența în străinătate.

Ce soluții sunt

Deși ar însemna să facă ocol foarte mare, o soluție este consultarea LIVE a timpilor de așteptare de la alte vămi care sunt deshise în partea de vest a țării și apoi deplasarea spre una dintre acestea.

Aici se pot vedea în timp real timpii de așteptare de la TOATE vămile din România. Conform acestei pagini oficiale a Poliției de Frontieră, timpul de așteptare în Vama Borș (deschisă astăzi) este de doar 20 de minute. În Vama Săcuieni, timpul de așteptare este de doar 10 minute, la fel ca și la Vama Valea lui Mihai.

Ioana Pop

Articole recente

A fost dat în funcţiune noul terminal de pasageri al Aeroportului Internaţional Oradea

O investiţie de 40 de milioane de euro din fonduri europene

Restricţii de circulaţie pe teritoriul Ungariei pentru autovehiculele de mare tonaj

Poliţia de Frontieră a transmis că, în zilele de duminică şi luni circulaţia automarfarelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone va fi restricţionată pe teritoriul Ungariei ca urmare a faptului că sunt celebrate Rusaliile Catolice.

Castelul Rákóczi-Bánffy de la Gilău a fost inaugurat, după ample lucrări de restaurare

Castelul Rákóczi-Bánffy se află la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, are o formă pătrată cu patru bastioane pe colţuri şi conţine 60 de săli. Înaintea naţionalizării i-a aparţinut contesei Katinka Bánffy. Până în 2002, în clădire a funcţionat o şcoală ajutătoare, castelul fiind restituit nepotului contesei, istoricului Tamás Barcsay, după o perioadă de 7 ani. Prima menţionare scrisă a castelului datează din 1439.

Mai multe articole de același fel