Ce reguli se vor respecta la transportul cu microbuzele

Data:

Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, în domeniul transportului rutier de persoane sunt necesare o serie de măsuri şi reguli, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19. Spaţiul conducătorului auto va fi izolat sau primul rând de scaune va fi lăsat liber pentru a evita interacţiunea socială iar pentru microbuze este permis doar transportul persoanelor pe scaune, arată un ordin comun al miniştrilor Transporturilor şi Sănătăţii.

Astfel, la urcarea în vehicul vor fi montate dozatoare cu soluţii dezinfectante şi se va efectua obligatoriu curăţenia şi dezinfecţia mijlocului de transport înainte de placarea în cursă. Va fi evitată măturarea uscată şi alte acţiuni mecanice pe suprafeţe potenţial contaminate, pentru a reduce posibilitatea de dispersare a virusul şi se vor utiliza în schimb metode de curăţare umedă.

Conducătorul auto va fi dotat cu mască de protecţie. De altfel, purtarea măştii este obligatorie pentru accesul la bordul vehiculelor de transport pasageri, precum şi pe toată durata călătoriei.

“Spaţiul conducătorului auto va fi izolat sau primul rând de scaune va fi păstrat liber, pentru a evita interacţiunea socială; conducătorii mijloacelor de transport au obligaţia de a păstra distanţa socială în timpul pauzelor şi perioadelor de repaus pe drum, evitându-se contactele cu alte persoane (şoferi, pasageri, persoane adiacente parcursului, etc.); la îmbarcare/debarcare, pasagerii vor respecta o distanţă de siguranţă minimă unul faţă de celălalt”, arată MT.

Pentru vehiculele cu cel puţin două uşi, accesul în interiorul vehiculului se va realiza doar pe uşa din faţă, iar coborârea pe cealaltă/celelalte uşi.

Pentru transportul pasagerilor în regim de taxi şi alternativ sunt obligatorii următoarele măsuri: transportul pasagerilor se efectuează doar pe locurile din spate; conducătorul auto va fi dotat cu măşti şi dezinfectant de tip biocid; se va delimita spaţiul dintre conducătorul auto şi pasageri; pasagerii au obligaţia de a veni la locul de îmbarcare cu mască de protecţie şi de a purta masca de protecţie la urcarea în vehicul şi pe toată durata călătoriei; utilizarea mănuşilor de către şofer în cazul mânuirii bagajelor clientului sau interacţiunii cu alte persoane (agenţi control, etc.) este obligatorie precum şi dezinfectarea mâinilor, după îndepărtarea mănuşilor într-o pungă special destinată; igienizarea şi dezinfectarea interiorului autoturismului este obligatorie în fiecare zi; se vor utiliza cu precădere plăţile electronice”, se mai menţionează în documentul MT.

În ceea ce priveşte transportul de persoane la bordul navelor, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19 administratorul trebuie să igienizeze locurile de îmbarcare/debarcare pasageri. Totodată, spaţiile închise din locurile de îmbarcare/debarcare pasageri vor fi dezinfectate cu substanţă biocidă.

Ordinul comun al celor doi miniştrii prevede, totodată, că la grupurile sanitare se va asigura în permanenţă săpun şi dezinfectant de mâini şi se vor afişa postere cu modul corect de spălare a mâinilor. Vor fi montate dozatoare cu dezinfectanţi şi va fi realizată informarea pasagerilor la îmbarcare cu privire la documentele/formularele care trebuie completate şi măsurile pe care trebuie să le respecte pentru a fi admişi în statul de destinaţie.

Va fi verificată temperatura lucrătorilor la intrarea în tură, prin grija angajatorilor, iar lucrătorii din locul de îmbarcare/debarcare vor fi echipaţi cu măşti de protecţie şi mănuşi. În măsura în care este posibil, este recomandată utilizarea documentelor digitale.

Nava va fi igienizată şi dezinfectată cu substanţă biocidă, frecvenţa igienizării şi a dezinfecţiei stabilindu-se de către operatorul economic care desfăşoară transportul în funcţie de caracteristicile tehnice ale navei şi durata cursei, cu obligativitatea informării pasagerilor şi a autorităţilor în acest sens.

Se va verifica temperatura membrilor de echipaj la intrarea în tură iar aceştia vor fi dotaţi cu măşti de protecţie şi mănuşi.

Totodată, ei vor fi instruiţi cu privire la modul de interacţionare cu pasagerii în sensul păstrării distanţei minime între pasageri.

Accesul la bord al pasagerilor care nu deţin mască de protecţie va fi interzis.

Monitorizarea respectării cerinţei privind purtarea măştii de protecţie de către pasageri pe toată durata cursei, informarea şi monitorizarea periodică pe durata cursei cu privire la regulile de protecţie sanitară care trebuie respectate la bordul respectivei navei (purtarea măştii, spălarea frecventă a mâinilor, respectarea distanţei minime între pasageri ) şi montarea în locuri vizibile destinate pasagerilor a unor postere/ autocolante/ afişe care să cuprindă recomandări privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii COVID-19 sunt alte reguli de urmat în transportul naval.

De asemenea, nava trebuie dotată cu dozatoare cu dezinfectanţi şi echipamente de protecţie de rezervă iar la grupurile sanitare se va asigura în permanenţă săpun şi dezinfectant de mâini şi se vor monta postere cu modul corect de spălare a mâinilor.

Este recomandată ventilarea naturală la bordul navei, pe cât posibil, în timp ce recircularea aerului va fi redusă.

Ordinul nr. 984/829/15.05.2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul virus SARS CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă, a fost publicat sâmbătă în Monitorul Oficial.

Prevederile actului normativ stabilesc, pe durata stării de alertă, o serie de obligaţii în sarcina operatorilor economici care administrează infrastructura de transport. 

1 COMENTARIU

  1. In Romania autoritățile sunt bune de gură, dar de fapte mai puțin . De ce nu sunteți organizați că toți cei din afară? Că bani știți să luați, pentru ce? că nu faceți nimic, sa va fie rușine, hal de țară mai avem !!

Comments are closed.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Au fost repuse în circuit voucherele de vacanţă

Ministrul antreprenoriatului şi turismului, Daniel Cadariu, a declarat, joi, că în mandatul său au fost repuse în circuit tichetele de vacanţă pentru sectorul bugetar şi a menţionat că în programul de investiţii din turism vor fi prioritare domeniul schiabil şi turismul balnear.

Actorul Ray Liotta a încetat din viaţă la 67 de ani

Actorul Ray Liotta a murit la 67 de ani, anunţă deadline.com. El a murit în somn, în Republica Dominicană, unde se afla pentru un film în care juca.

Meteorologii anunță cod roșu pentru județul Arad

În această zi și până mâine dimineață specialiștii meteo anunță cod portocaliu și roșu de ploi, vânt și grindină la Arad, în intervalul 25.05.2022 ora 12:00 – 26.05.2022 ora 10:00.
%d blogeri au apreciat: