20.8 C
Cluj-Napoca

Consiliul UE: Cetăţenii europeni îşi vor păstra locurile de muncă în timpul crizei pandemice

Published:

Consiliul UE a ajuns în această dimineaţă la un acord politic privind instrumentul temporar pentru protecţia forţei de muncă cunoscut sub denumirea de SURE. Scopul acestui instrument este de a ajuta lucrătorii să-şi păstreze locurile de muncă în timpul crizei generate de pandemia COVID-19, susține Gheorghe Falcă, europarlamentar PNL.

Acesta este un răspuns de urgenţă al UE la pandemia COVID-19, iar SURE face parte din pachetul de măsuri UE menit să sprijine gestionarea impactului pe care criza sanitară l-a avut asupra economiilor statelor membre. Instrumentul reprezintă o schemă temporară de ajutor, care vine în completarea măsurilor luate la nivel naţional, prin care statele membre pot lua împrumuturi de până la 100 miliarde de euro, în condiţii avantajoase.

”SURE este una dintre cele trei plase de siguranţă, în valoare de 540 miliarde de euro, pentru locuri de muncă şi lucrători, întreprinderi şi state membre. Liderii UE au aprobat acordul la 23 aprilie şi au solicitat ca pachetul să fie operaţional începând cu data de 1 iunie 2020”, susține Gheorghe Falcă.

Împrumuturile SURE vor fi susţinute din bugetul UE şi garanţiile acordate de statele membre în funcţie de cota lor la VNB al UE. SURE va fi operaţional pentru o perioadă limitată – până la data de 31 decembrie 2022, dar la propunerea Comisiei, Consiliul poate decide cu privire la extinderea disponibilităţii acestui instrument, pentru noi perioade de câte 6 luni, în situaţia în care dezechilibrele economice cauzate de pandemie persistă.

Related articles

spot_img

Recent articles

spot_img