Angajații Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin au lansat recent un Imn al Banatului de Munte, dorind astfel să promoveze frumusețile naturale ale județului Caraș-Severin. Cântat de Ramona Vița împreună cu Orchestra ”Virtuozii Semenicului”, ideea imnului îi aparține directorului instituției de cultură, Ioan Benga.
”Frumusețea locurilor natale, a oamenilor cu obiceiurile și tradițiile lor nemuritoare, într-un Caraș-Severin fermecător, ne-a deterninat pe noi cei care muncim la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin să lansăm un Imn al Carașului, cântat de Ramona Vița împreună cu Orchestra „Virtuozii Semenicului”, scrie pe pagina de Facebook a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin.
Managerul Ioan Benga susține că ideea unui Imn al Caraşului îi aparţine, pentru că, aşa cum Banatul are un imn cântat de Petrică Moise, şi Banatul de Munte, respectiv judeţul Caraş-Severin, merită să aibă unul. Videoclipul s-a făcut prin filmări de la domiciliul fiecărui artist, fragmentele fiind apoi montate și rezultând astfel piesa finală.
„Vorbim prea puţin de Banatul de Munte, care e judeţul nostru de fapt, un ţinut cu frumuseţi deosebite şi cu oameni pe măsură. Pentru acest imn, am avut discuţii cu Ramona şi Petrică Viţa, cu poetul Costel Simedrea şi cu solista Maria Garaş, pentru versuri, poate că mai trebuie puţin scurtat, melodia fiind una de horă. De câtva timp, prin spectacolele pe care le-am susţinut, am încercat să-l facem cunoscut, să-i facem şi pe oameni să-l cânte. Prima oară acest lucru s-a întâmplat în 2019, la spectacolul «Mândru mi-s că-s bănăţean», de la sfârşitul anului, susţinut la Cinematograful «Dacia» din Reşiţa, apoi la Festivalul «Velişcu Boldea» de la Bucoşniţa. În perioada aceasta tristă, încercăm să dăm ceva oamenilor, iar noi, ca instituţie, încercăm să ne facem văzuţi, fiindcă avem multe de spus”, a precizat Ioan Benga pentru ziarul Argument.