Restricţiile de circulaţie care au fost impuse pentru Budapesta, din cauza epidemiei de coronavirus, vor înceta duminică noapte, a anunţat Gergely Gulyás, şeful Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, la postul public de ştiri M1. În capitală vor fi valabile acele reguli de relaxare, care pentru provincie au fost valabile încă din data de 4 mai şi potrivit cărora toată lumea are obligaţia păstrării unei distanţe de cel puţin un metru şi jumătate faţă de ceilalţi.

Politicianul a mai relatat că, în baza ordonanţei cu privire la relaxarea restricţiilor, purtarea măştii va fi obligatorie şi la Budapesta – în magazine şi în mijloacele de transport în comun -, pentru oprirea răspândirii infecţiei.

Zonele publice, parcurile şi locurile de joacă aflate în aer liber pot fi vizitate începând de luni.

Măsura potrivit căreia persoanele de peste 65 de ani pot vizita magazinele alimentare şi farmaciile între orele 9 şi 12, rămâne în vigoare şi la Budapesta. Toate celelalte persoane o vor face în afara acestor trei ore, a spus Gergely Gulyás. Orarul pieţelor poate fi diferit în funcţie de decizia autorităţilor locale; în capitală, acest lucru este de competenţa sectoarelor.

Începând de luni, în Budapesta, toate magazinele pot fi deschise şi toate serviciile pot fi furnizate în mod liber, în timp ce restaurantele şi cafenelele pot deschide numai dacă dispun de o grădină de vară sau un alt spaţiu în aer liber, a subliniat ministrul.

Pentru că au suferit pierderi uriaşe în acest an, s-a decis ca, până în luna septembrie, unităţile de alimentaţie publică să nu plătească nicio chirie pentru spaţiile ocupate de terasele lor, pe domeniul public, a mai menţionat Gulyás.

Pot fi deschise ştrandurile, băile termale aflate în aer liber, la fel cum o fac muzeele în aer liber şi grădinile zoologice.

Condiţiile pentru menţinerea distanţei de siguranţă trebuie să fie asigurate de către proprietarii afacerilor, peste tot, a reamintit oficialul ungar.

MTI

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.