Situația este extrem de tensionată la Vama Nădlac I, unde mii de români așteaptă să intre în țară. Oamenii sunt cu nervii la pământ, revoltați de condițiile de la punctul de trecere a frontierei, informează aradon.ro.

Sunt cozi imense în Vama Nădlac I, iar în dreptul punctului de verificare a documentelor nu se respectă distanțarea socială.

Directorul DSP Arad, dr. Horea Timiș, a fost prezent duminică în vama Nădlac și a declarat că se face control epidemiologic la fiecare punct de trecere.

“Exact cum fiecare cetățean vine cu buletinul, tot așa se face și controlul epidemiologic. Se ia temperatura, se discută simptomatologia și se iau decizii. Primul lucru pe care l-am cerut imperativ a fost ca forțele de ordine care se ocupă de organizare să facă tot ce este posibil să se respecte distanțierea socială. Am venit pentru a impune distanțierea socială. Cei care se ocupă de ordine trebuie să o pună în aplicare. Eu reprezint Direcția de Sănătate și trebuie să spun ce trebuie să se respecte, cei de la ordine să o aplice”, a declarat șeful DSP Arad, citat de aradon.ro.

Câți români au intrat în țară în ultimele 24 de ore

Potrivit Poliției de Frontieră, în ultimele 24 de ore au efectuat formalitățile de frontieră aproximativ 31.800 persoane, cetățeni români și străini şi peste 18.000 mijloace de transport (din care 12.500 automarfare). Pe sensul de intrare au fost aproximativ 16.200 persoane cu 9.600 mijloace de transport (din care aproximativ 7.000 automarfare), iar pe cel de ieşire 15.600 persoane cu 8.400 mijloace de transport (5.500 automarfare).

În data de 16.05.2020, la frontiera cu Ungaria s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control aproximativ 21.200 de persoane şi 11.800 de mijloace de transport, din care pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 11.000 de persoane cu 6.500 mijloace de transport. Numărul cetătenilor români (mai putin șoferii de automarfare  si lucrătorii transfrontalieri ) care au intrat în România prin punctele de trecere a frontierei de la frontiera comuna cu Ungaria a fost de aproximativ 8.000 de cetățeni români ( PTF  Nădlac 1 –  3.810, PTF Nadlac 2 – 2.967, PTF Borş – 954 etc.).

La intrarea in țară în punctele de trecere a frontierei  se fac verificări pentru toate persoanele care se prezintă la control şi sosesc dintr-o călătorie internaţională, conform listei actualizate de Institutul de Naţional de Sănătate Publică.

Formalitățile de frontieră necesită un timp mai mare de procesare ca urmare a faptului că pe lângă controlul specific la intrarea în țară, persoanele sunt preluate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere și efectuarea triajului epidemiologic în vederea stabilirii măsurilor obligatorii de izolare/carantină la locuinţă sau carantină instituţionalizată, informează Poliția de Frontieră.  Prin urmare, în data de 16 mai, pe frontiera de vest, au intrat în țară 8.000 de persoane (izolare),  comparativ cu media zilnică a lunii aprilie – 1.500.

Și la ieșirea din țară, timpul de efectuare al formalitatilor de control necesita un timp mai mare ca urmare a faptului  autoritatile maghiare permit intrarea în Ungaria numai cu îndeplinirea următoarelor condiţii:

 – interviu în cadrul căruia va fi evaluată starea de sănătate, condiţia esenţială fiind lipsa simptomelor de infectare cu noul COVID 19;

 – îndeplinirea condiţiilor Codului Frontierelor Schengen;

 – prezentarea unor documente care sa ateste certitudinea permiterii intrării în ţara de destinaţie.

În prezent, la granița cu Ungaria, formalitățile de frontieră pentru autoturisme se derulează  prin PTF Nădlac I, PTF Nădlac II și PTF Borș, atât  la ieșirea din România, cât și la intrarea în țară.

Informaţii privind situaţia punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.

(FOTO: Captură video aradon.ro)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

1 COMENTARIU

  1. Organizarea eficienta in situatie de criza, cum e cazul la Nadlac, nu constitue unul din punctele “forte” ale natiei noastre de tarani.

Comments are closed.