Totul a început din nevoia de a ajuta și de a fi alături de cei din linia întâi care, în prima fază a pandemiei de coronavirus, nu au avut suficiente echipamente de protecție și au fost depășiți de criză. În acel moment crucial pentru cadrele medicale din spitale, de la Ambulanță și SMURD, orice ajutor din partea comunității a fost vital. Și material și moral, sprijinul venit de la asociații, firme și oameni a contat enorm în cele mai grele zile ale pandemiei.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Cristian Iovan, managerul firmei Frigorific Art din Deva, a fost printre cei care au sărit în ajutor cu experiența, resursele financiare și timpul său. Iar implicarea sa și a firmei sale în sprijinul spitalelor a dus la crearea unui produs eficient în combaterea pandemiei, o poartă de decontaminare care omoară coronavirusul în 30 de secunde.

“De când a început pandemia de coronavirus, noi am vrut să ajutăm. Tot ce înseamnă sistem medical. Înainte de a dona la Deva prima poartă, am donat la Suceava, la Ștefan Mandachi, care a vândut centimetri din metrul de autostradă construit simbolic în Moldova pentru a ajuta cadrele medicale din județul cel mai afectat de COVID din România. Când a început campania de strângere de fonduri pentru Spitalul din Suceava, Frigorific Art a cumpărat 10 centimetri din autostrada lui Ștefan Mandachi. Apoi am donat pentru Deva. Am donat tunelul de decontaminare făcut din banii Frigorific Art. După aceea, am donat pentru Ambulanță, împreună cu cei de la Scut pentru Deva, apoi am donat pentru SMURD și am oferit reduceri de preț celor care au donat din banii lor pentru spitale și pentru cei din linia întâi. Dacă stăteam cu mâinile în sân nu se întâmpla nici să ajutăm și nici să avem acum de lucru, noi, angajații și așa mai departe. Pentru noi este important să ajutăm. Toată activitatea a pornit din dorința de a face bine și din dorința de a ajuta”, a povestit pentru Știrile Transilvaniei Cristian Iovan.

Metodă de dezinfectare rapidă, eficientă și economică

Tunelul de decontaminare de la Spitalul Județean din Deva a stat la baza porții de decontaminare pe care firma lui Cristian Iovan a lansat-o pe piață pentru a putea fi utilizată în prevenirea infectării cu COVID-19. Tunelul a fost realizat de Cristian Iovan, pornind de la propunerea unui alt antreprenor devean, Radu Jula, și a fost montat la începutul lunii aprilie la Secția ATI a Spitalului Județean din Deva.

După tunelul de dezinfecție de la spitalul devean, firma lui Cristian Iovan a dezvoltat o altă variantă de produs, o poartă cu sistem de pulverizare “DezmART”.

Noul produs a fost conceput de Cristian Iovan în parteneriat cu Cristina Viașu, managerul firmei Dispovital, care are o experiență de peste 14 ani în domeniul dispozitivelor medicale și un magazin în care comercializează astfel de dispozitive din 2016, în municipiul Petroșani.

Dispozitivul de decontaminare este un produs original, util în contextul pandemiei pentru cabinetele stomatologice, cele de medicină de familie, policlinici, clinici private, firme, unități de învățământ, instituții publice, mai ales cele care au o activitate mai mare cu publicul, cum sunt primăriile și serviciile din subordine.

“Ideea porții de decontaminare a apărut în urma feedback-ului de la clienți. Clienții noștri și-au dorit porți mai mici, porți mai ușoare și mai economice. Funcționează pe bază de fotocelulă. În momentul în care ești în poartă pornește dispozitivul, faci o rotire de 360 de grade, după care ieși. În momentul în care ai ieșit se oprește instant. Și atunci are consum de 50 de mililitri. Nu mai mult de atât. De aceea este denumirea lui „DezmART”. Pentru că poți să închizi patru diuze. De exemplu, nu vreau să dea sus pe cap, închid diuza. Nu vreau să dea pe laterală, închid diuza. Închizând până la patru diuze, el poate consuma chiar și 25 de mililitri de dezinfectant pe medie. L-am făcut economic. Pentru a încuraja să folosești dezinfectantul pe care noi putem să-l livrăm, care nu are nicio contraindicație. Avem un dezinfectant cu toate avizele, aprobat de Ministerul Sănătații, care distruge coronavirusul în 30 de secunde și este foarte prietenos cu omul. Nu atacă piele, ochi, nas, gură. Dezinfectatul este special prevăzut pentru dispozitive de pulverizare. Se poate intra prin dispozitivele noastre chiar și fără niciun fel de protecție. Poți să intri și în pantaloni scurți”, explică Cristian Iovan.

Poarta de decontaminare are patru acțiuni: dezinfectează corpul / hainele, dezinfectează mâinile, dezinfectează tălpile și dezinfectează spațiul de lucru / căile de acces. Dispozitivul este prevăzut la bază cu o tavă de inox în care se colectează dezinfectantul care este surplus. Cu acest dezinfectant se pot spăla pe jos, la închiderea programului, holurile, scările, birourile, holurile etc.

Conceptul produsului este protejat prin drepturi de autor la Oficiul pentru Proprietate Intelectuală Benelux, pentru întreaga Europă, spune antreprenorul devean. Poarta de decontaminare este în curs de avizare la Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM), entitatea împuternicită să avizeze și autorizeze dispozitive medicale pe perioada stării de urgență. Tunelul de decontaminare, realizat de Frigorific Art și donat Spitalul Județean din Deva, care a stat la baza porții „DezmART”, a fost deja avizat de ACTTM.

“Am început deja livrarea produselor la beneficiari din mai multe zone ale țării și avem și distribuitori autorizați. Noi oferim certificat de conformitate, certificat de garanție, certificate de management al calității, recomandări, instrucțiuni în limbile română și engleză, mentenanță și întreținere. Am extins spațiul de lucru, pe lângă atelier am închiriat un spațiu de 350 de metri pătrați pentru depozitare, probe și testare în condiții de igienă și siguranță”, spune managerul Frigorific Art.

Consecvenți principiului de a ajuta și dona

 „După donația de la Deva, datorită solicitărilor din partea cadrelor medicale, spitalelor am început să producem și pentru alții. Tunelul de decontaminare l-am făcut să ajutăm și l-am donat Spitalului din Deva. După care am avut diverse solicitări. “Și noi vrem. Și noi vrem”. Am fost consternați când am văzut la ce preț se vând astfel de dispozitive care erau și de proastă calitate. Nu era logic și nu era corect în piață. Noi am venit cu un produs smart, nou, de calitate, la un preț corect față de piață în ideea de a ajuta. Vă dau un exemplu. Vindeau la 2.000 de euro un dispozitiv ca al nostru, făcea aceeași treabă, dar erau bani ceruți ca să speculeze piața. Noi am zis: “Nu”. Am venit cu cel mai bun preț de pe piață în ideea de a fi corecți și de a ajuta. Nu de a face avere cu zece produse”, spune Cristian Iovan.

Pe lângă donațiile și sprijinul oferit deja de la începutul pandemiei, Cristian Iovan și Cristina Viașu au decis să doneze și un procent din vânzările produselor realizate pentru combaterea COVID-19. De asemenea, cei doi antreprenori au donat zilele trecute o poartă cu sistem de pulverizare schitului “Înălțarea Sfintei Cruci” din Straja pentru protejarea credincioșilor și a preoților care slujesc în acest lăcaș de cult.

Poarta de decontaminare donată pentru schitul din Straja

Firma lui Cristian Iovan a cumpărat 10 centimetri din autostrada simbolică construită de omul de afaceri Ștefan Mandachi pentru a ajuta Spitalul din Suceava

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania