Cel mai vechi drum atestat documentar din Cluj, actuala stradă Regele Ferdinand, cu poarta de intrare în Clujul Evului Mediu, va fi marcat cu plăcuțe de bronz pe ambele trotuare ale bulebardului. Plăcuțele urmeazî să fie montate în aproximativ o lună.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

În toamna anului trecut arheologii au scos la iveală 70% din structura Turnului Podului, construit în secolul XV, una dintre porțile principale de acces în Clujul Evului Mediu. Turnul delimita cea mai veche stradă atestată documentar din oraș, actuala stradă Regele Ferdinand, cunoscută la 1362 drept Platea Pontis.

Importanța locului va deveni vizibilă pentru trecători, a spus Sorin Cociș, de la Institutul de Arheologie al Academiei Române Cluj, care a coordonat săpăturile arheologice din zonă.

„Pe o placă de bronz se va marca planul zidului de incintă medieval al orașului iar în cinci limbi: română, maghiară, germană, franceză și engleză, se va specifica locul unde există acest zid. Placa va fi pusă pe traseul zidului, în partea dinspre clădirea Poștei. Pe cealaltă parte, va apărea pe această placă de bronz edificiul Turnului așa cum a fost fotografiat la 1870, de fotografii vremii, cu explicația locului în care te afli”, a spus, pentru EBS Radio, arheologul. Sorin Cociș spune că varianta aleasă este una rezonabilă, inițiative mai îndrăznețe, precum un mini-muzeu subteran, pentru vizitarea vestigiilor, fiind mult prea costisitoare.

FOTO CREDIT: EBS Radio

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania