fbpx
0.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CLUJGranița Clujului medieval, reprodusă cu plăci de bronz pe trotuarele celei mai...

Granița Clujului medieval, reprodusă cu plăci de bronz pe trotuarele celei mai vechi străzi din Cluj

Publicat în

spot_img
spot_img

Cel mai vechi drum atestat documentar din Cluj, actuala stradă Regele Ferdinand, cu poarta de intrare în Clujul Evului Mediu, va fi marcat cu plăcuțe de bronz pe ambele trotuare ale bulebardului. Plăcuțele urmeazî să fie montate în aproximativ o lună.

În toamna anului trecut arheologii au scos la iveală 70% din structura Turnului Podului, construit în secolul XV, una dintre porțile principale de acces în Clujul Evului Mediu. Turnul delimita cea mai veche stradă atestată documentar din oraș, actuala stradă Regele Ferdinand, cunoscută la 1362 drept Platea Pontis.

Importanța locului va deveni vizibilă pentru trecători, a spus Sorin Cociș, de la Institutul de Arheologie al Academiei Române Cluj, care a coordonat săpăturile arheologice din zonă.

„Pe o placă de bronz se va marca planul zidului de incintă medieval al orașului iar în cinci limbi: română, maghiară, germană, franceză și engleză, se va specifica locul unde există acest zid. Placa va fi pusă pe traseul zidului, în partea dinspre clădirea Poștei. Pe cealaltă parte, va apărea pe această placă de bronz edificiul Turnului așa cum a fost fotografiat la 1870, de fotografii vremii, cu explicația locului în care te afli”, a spus, pentru EBS Radio, arheologul. Sorin Cociș spune că varianta aleasă este una rezonabilă, inițiative mai îndrăznețe, precum un mini-muzeu subteran, pentru vizitarea vestigiilor, fiind mult prea costisitoare.

FOTO CREDIT: EBS Radio

Ioana Pop

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel