Un nou val de teorii consporaționiste și revolte s-a lansat pe rețelele de socializare odată cu postarea, la intrarea în supermarketuri sau în instituțiile publice, a unor persoane care le măsoară celor care intră temperatura.

Odată cu intrarea în vigoare a stării de alertă au intrat și o serie de noi măsuri de protecție împotriva răspândirii coronavirusului. Alături de obligativitatea de a purta mască de protecție în spațiile închise, cei care intră în supermarketuri sau instituții publice sunt testați și cu un termometru digital pentru măsurarea temperaturii. Cei care au temperatura mai mare de 37,3 nu pot intra în supermarketuri pentru că sunt considerați potențiali infectați.

Pe rețelele de socializare a început o adevărată luptă împotriva acestei proceduri simple. Ba că le sunt încălcate drepturi, ba că banala temperatură ține de confidențialitatea medic – pacient, ba că nu le poate măsura temperatura un simplu angajat și trebuie să fie un cadru medical. Comentarii de genul „Și dacă am temperatură ce, mor de foame?” sau „Cum să îmi ia mie temperatura un paznic”, sau „Sunt date cu caracter personal” au umplut deja rețelele de socializare.

Atât ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, cât și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, au replicat la acest „protest”, încercând să demonteze miturile nou create pe internet.

Ministrul Nelu Tătaru spune că nu trebuie să ai nicio calificare pentru a folosi acel termometru digital.

„Acel termometru digital e un termometru pe care îl putem folosi și noi acasă, să o luăm ca pe o manevră pe care am face-o și noi acasă. Este chiar indicat ca și noi, acasă, din când în când, să ne luăm temperatura. Este un termometru pe care îl poate folosi toată lumea, nu trebuie să fie neapărat un cadru medical care să-l poată folosi. Noi am recomandat tuturor agenților economici să aibă un triaj epidemiologic minim, acea termometrizare. Și pentru cel care contestă măsura – nu știu când își mai ia el temperatura. Eu, dacă merg la o ședință de guvern, când intru, mă duc eu dacă cel de la intrare nu e atent, să-mi ia temperatura. Este și o verificare a mea și trebuie să o perceapă fiecare la fel”, a explicat Nelu Tătaru, la Digi24.

Raed Arafat spune că a fost sunat chiar el de o persoană care îi spunea că nu e corect să i se ia temperatura la intrarea în supermarket.

„A apărut o problemă interesantă, adică o abordare interesantă, cu luatul temperaturii la intrare în anumite locuri, deja avem un curent pe rețelele de socializare și nu numai.  Astăzi am fost sunat pe numărul meu de către o persoană care a încercat să mă convingă că nu este corect să i se ia temperatura când intră, de exemplu, la unul dintre hipermarketuri, că au vrut să-i ia temperatura, ea nu vrea, n-au lăsat-o să intre…”, a spus Raed Arafat la Digi24.

„Eu cred că trebuie să ne obişnuim cu acest lucru, adică îți ia temperatura de la distanță, nu te atinge, nu face nimic, doar că-ți ia temperatura. Dacă se afișează o temperatură peste 37,3 da, nu ți se permite să intri, înseamnă că trebuie să consulți un medic. Este normal în faza asta. De ce? Pentru că dacă intri acolo, nu știi dacă ești bolnav, nu știi acest lucru sau, în cunoștință de cauză, intri cu febră înăuntru, în magazin, pui în risc viaţa altora. Această măsură este una foarte normală”, a spus Raed Arafat, care a observat că „deja există un curent care să convingă oamenii să refuze acest lucru, să nu accepte”.

Luarea temperaturii atât pentru clienți cât și pentru angajați a fost o măsură practicată de unele firme și chiar magazine mari încâ de la începutul pandemiei. Dar nu au existat proteste până când asta nu a devenit o măsură dată de autorități.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania