fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEVENIMENT106 ani de la nașterea lui Corneliu Coposu, cel mai mare om...

106 ani de la nașterea lui Corneliu Coposu, cel mai mare om politic al ultimelor trei decenii. A făcut 18 ani de închisoare comunistă cruntă și a devenit liderul emblematic al opoziţiei după 1989. FOTO / VIDEO

Publicat în

spot_img
spot_img

Astăzi se împlinesc 106 ani de la nașterea omului politic Corneliu Coposu, o personalitate care a marcat istoria recentă a României.

A fost secretar al liderului țărănist Iuliu Maniu, a fost arestat în 1947 de regimul controlat de sovietici și a fost închis timp de 18 ani în închisorile comuniste. În decembrie 1989, în zilele Revoluției a reînființat Partidul Național Țărănesc, scos în afara legii de regimul comunist.

Este considerat cel mai mare om politic român al ultimelor trei decenii. A devenit de la începutul anilor 1990 liderul emblematic al opoziției împotriva Frontului Salvării Naționale, care căuta să monopolizeze puterea, confiscând Revoluția din decembrie 1989.

Viața și personalitatea lui Corneliu Coposu sunt evocate în această zi de Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet.

Corneliu Coposu s-a născut la 20 mai 1914 în satul Bobota, Sălaj

Avocat, secretar al lui Iuliu Maniu, apoi secretar general adjunct al Partidului Naţional Ţărănesc

A fost arestat la 14 iulie 1947, anchetat la sediul MAI Bucureşti. În mai 1950, trei ani după momentul arestării, printr-o decizie a MAI, pe baza decretului 6/1950, primeşte o condamnare de 24 luni, majorată apoi cu încă 24 luni. Abia după 7 ani de detenţie, este judecat şi condamnat de către Tribunalul Militar Bucureşti la 15 ani muncă silnică pentru „activitate intensă contra clasei muncitoare” (art. 193/CP). A trecut prin închisorile şi lagărele de muncă: MAI Bucureşti, Malmaison, Piteşti, Văcăreşti, Craiova, Jilava, Capu Midia, Bragadiru, Popeşti-Leordeni, Rahova, Gherla, Aiud, Râmnicu-Sărat

Eliberat în iulie 1962, la expirarea pedepsei, i se stabileşte domiciliu obligatoriu în Bărăgan, în localitatea Rubla, până în 1964.

Soţia sa, Arlette Coposu, funcţionară la Ministerul de Externe, a fost arestată şi ea  la 13 iunie 1950, implicată într-un proces fabricat, fiind acuzată de spionaj în favoarea Franţei. Condamnată la 20 de ani muncă silnică pentru „complicitate la crimă de înaltă trădare”, a fost eliberată abia în 1964. Sechelele detenţiei şi-au spus însă cuvântul, murind la doi ani după eliberare, în 1966.

După eliberare, Corneliu Coposu a păstrat legăturile de partid cu foştii colegi de închisoare, fiind urmărit în permanenţă de către Securitate. În ciuda acestui fapt reuşeşte, în 1987, să înscrie, în clandestinitate, PNŢ în Internaţionala Creştin Democrată.

După 1989 este conducătorul emblematic al opoziţiei care combătea perpetuarea structurilor comuniste şi monopolizarea puterii de către fosta nomenclatură.

Moartea sa, la 11 noiembrie 1995, a însemnat o imensă pierdere pentru democraţia românească.

Memorialul de la Sighet prezintă și un fragment din cartea “Mărturisiri. Corneliu Coposu în dialog cu Vartan Arachelian”, Fundația Academia Civică, 2014, pe care-l puteți citi AICI.

Puteți afla mai multe informații despre marele om politic pe site-ul Fundației Corneliu Coposu.

(Iuliu Maniu alături de Corneliu şi Arlette Coposu, la nunta lor. FOTO: Memorialul de la Sighet)

(Corneliu Coposu, Rugă. FOTO: Memorialul de la Sighet)

(Petre Mihai Băcanu, Nicolae Prelipceanu, Corneliu Coposu, Ana Blandiana, anii 90. FOTO: Memorialul de la Sighet)

(11 noiembrie 1995, fotografie de la înmormântarea lui Corneliu Coposu. FOTO: Memorialul de la Sighet)

Articole recente

Adolescenta care a înjunghiat un pedagog la un liceu din Oradea a fost reţinută pentru tentativă de omor

Conform anchetatorilor, fata a avut ascuns în mânecă un cuţit cu lama de 21 de cm. Leziunile suferite de bărbat necesită 40-45 de zile de îngrijiri medicale.

O gospodărie tipică săsească din Viscri va fi restaurată cu ajutorul fundației Regelui Charles

Valoarea contractului de finantare este de 207.510 lei, iar fundația Mihai Eminescu Trust are o contribuție proprie de 29.401 lei.

Renumita Filarmonică de Copii din Vlăhița concertează la Biserica Romano-Catolică „Krisztus Király” din Sfântu Gheorghe

În spectacolul intitulat „Îngerii cântă”, cei 140 de membri ai Filarmonicii de Copii vor interpreta lucrări corale bisericești pentru Advent și cântece populare maghiare de Crăciun, precum și adaptări ale cântecelor populare de Crăciun din alte culturi.

O nouă recunoaștere internațională pentru Universitatea Politehnica Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara primește o nouă recunoaștere internațională prin realegerea profesorului Erwin-Christian Lovasz în funcția de Secretar General al Federaţiei Internaţionale de Promovare a Ştiinţei Mecanismelor şi a Maşinilor (IFToMM), la cel de-al XVI-lea Congres Internaţional de Ştiinţa Mecanismelor şi a Maşinilor, la Tokyo, Japonia.

Mai multe articole de același fel

UDMR anunță acord electoral cu Alianţa Maghiară din Transilvania

În cadrul întâlnirii, părţile au convenit asupra necesităţii de a se uni pentru 2024 şi de a încheia un acord care să aibă în vedere provocările şi interesele cele mai importante ale comunităţii maghiare şi după anul 2025

Primarul din Baia Mare, dat în urmărire generală după ce a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Marco Wermelinger, Doru Adrian Mihai şi Sorinel Mihai, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, pentru dare de mită, iar Nicolae Dan Trifa pentru complicitate la dare de mită.