30 de ani de la primele alegeri libere din România, în „Duminica Orbului”. Ziua care a decis soarta românilor din ultimii 30 de ani

0
89

Astăzi se împlinesc 30 de ani de la primele alegeri libere din România, ziua când românii au ales “orbește”.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei marchează această zi cu un text ce descrie situația în care au ajuns Ion Iliescu și Frontul Salvării Naționale să preia frâiele puterii în România și să continue, de fapt un regim comunist cu față umană.

„Ca o ironie, data de 20 mai 1990 a picat în a cea de-a șasea duminică după sărbătoarea Sfintelor Paști, așa-numita „Duminica Orbului”. Referința biblică are în vedere una dintre minunile lui Iisus Hristos, cea a redării vederii unei persoane, care a fost luminată și sufletește, putând astfel să înțeleagă mai bine realitatea din jurul său. „Duminica Orbului”, 20 mai 1990, a devenit ziua în care viitorul României a fost decis orbește. Atunci majoritatea covârșitoare a alegătorilor a votat pentru Frontul Salvării Naționale (FSN) și pentru liderul său, Ion Iliescu, ambii cu legături puternice cu fostul Partid Comunist Român”, scriu istoricii de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Desfășurate chiar de ziua de naștere a liderului opoziției, Corneliu Coposu, alegerile din 20 mai 1990 nu au făcut altceva decât să-i instaleze la putere pe cei care au confiscat Revoluția din Decembrie 1989.

Ion Iliescu și regimul său au interzis Regelui Mihai să intre în țară, întorcându-l de la Aeroportul Otopeni de Crăciunul anului 1990, când regele a încercat, pentru prima dată, să se întoarcă în România. Regele a putut veni abia în 1992, la Paști, momentul istoric când la București, în fața  Hotelului Intercontinental s-au adunat un milion de români veniți să-l vadă pe Regele lor. De atunci, Mihai I al României nu a mai putut intra în țară până în 1997, fiind considerat un pericol de Iliescu și ai săi pentru că beneficia de prea multă popularitate în rândul românilor.

Vedeți cum s-a instalat guvernul FSN și Ion Iliescu în mai 1990 și fotografii document ale vremii în articolul integral al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Azi se împlinesc 30 de ani de la primele alegeri libere.După multe decenii în care votul românilor nu a avut puterea…

Publicată de Muzeul National de Istorie a Transilvaniei pe Miercuri, 20 mai 2020

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.