fbpx
spot_img
22.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘCeasul floral din Timișoara, unic în România, va redeveni funcțional după 30...

Ceasul floral din Timișoara, unic în România, va redeveni funcțional după 30 de ani

Publicat în

spot_img
spot_img

Ceasul floral din Parcul Civic din Timișoara va redeveni funcțional, a declarat, marți, primarul Nicolae Robu. Ceasul floral, simbol pentru timișoreni și unic în România, construit în anii ’70, nu mai funcționează de peste 30 de ani.

Nicolae Robu a declarat că ceasul va fi repus în funcțiune, având nevoie de un mecanism nou și de consolidare a structurii de susținere, dar că va fi una dintre atracțiile orașului în 2021, cânt Timișoara va fi Capitala Culturală Europeană.

„Acel ceas floral trebuie refăcut complet. Acolo se impune o consolidare, nu poate fi doar mecanismul schimbat. Au trecut zeci de ani de când a fost realizat respectivul mecanism şi trebuie întreţinut aranjamentul floral aferent. Acum sunt derulate procedurile pentru autorizaţia de construire, apoi se va întocmi caietul de sarcini şi se va da drumul la procedura de achiziţie publică pentru realizare. Îl repunem în funcţiune, nu rămâne doar decorativ”, a afirmat Nicolae Robu.

Presa a scris numeroase articole prin care atrăgea atenția autorităților privind starea de degradare a ceasului floral emblematic pentru Timișoara. Promisiuni pentru repunerea în funcțiune a ceasului au mai existat, însă niciuna nu s-a materializat până acum.

Consilierul local liberal Simion Moşiu a iniţiat, anii trecuți, chiar un proiect inedit pentru ceasul floral. După ce, dintr-un studiu, a aflat că sunt flori care înfloresc la o anumită oră, consilierul a propus ca ceasul să fie decorat astfel încât fiecare ceas al zilei să fie marcat de înflorirea unei flori.

„Ceasul floral ar putea fi atracţie turistică a municipiului, mai ales pentru anul 2021. Gongul orei 5,00 ar urma să fie bătut de florile de dovleac şi de mac, ora 6,00 ar urma să fie vestită de deschiderea florilor de păpădie, cicoare şi susai, ora 7,00 ar fi anunţată de potbal şi luceafăr, la ora 8,00, calea calului, ora 9,00 va fi anunţată de şopârtiţa, ora 10,00 de măcrişul iepurelui, orele 11,00-12,00 de plămănărică şi de laur, florile amiezii, de la 13,00 – zorelele, ora 16,00 – barba împăratului, ora 17,00-18,00 primula, ora 19,00 opaita, ora 20,00 – regina nopţii şi muşcatele, iar la ora 21,00, sirene mutans va trage cortina peste ziua florală estivală. Un astfel de ceas floral ar puncta tradiţia pe care o are oraşul în domeniul rozelor”, detalia, în urmă cu doi ani, pentru AGERPRES, Simion Moşiu.

FOTO: timisoreni.ro

Ioana Pop

Articole recente

Se deschide circulația pe Centura Sântandrei

Centura Sântandrei se finalizează cu 3 luni înainte de termen și este prima din cele cinci centuri din zona metropolitană a Municipiului Oradea dată în folosință.

Un ucrainean aflat pe munte de 3 zile, rămas fără apă şi hrană, recuperat de salvamontişti şi poliţiştii de frontieră maramureșeni

În timpul acţiunii de salvare au mai fost găsiţi pe munte alţi doi cetăţeni ucraineni. Aceştia se aflau în deplasare şi au fost preluaţi de poliţiştii de frontieră din Poienile de sub Munte.

Pünkösdi visszacsatlakozás

Az egyház sok problémája abból származik, hogy visszakívánkozik az ószövetségbe. Jobban szeretné, ha megint lennének valakik, akik helyette elvégzik a vallásos tennivalókat. Legyenek különleges emberek, akik megmondják, mit kell tenni, hírt adnak a jövendôrôl és helyettünk cselekszenek!

Pelerinaj la Șumuleu Ciuc | László Felföldi, episcopul Diecezei de Pécs: Trebuie să ne întoarcem şi să căutăm punctul cel mai profund al credinţei...

În omilia sa, oratorul pelerinajului din acest an a dedicat o secţiune specială tinerilor, avertizându-i împotriva pericolelor lumii digitale şi subliniind că şi ei, „tinerii care construiesc şi continuă viitorul”, au nevoie de bucuria credinţei.

Mai multe articole de același fel

Tech Talks by UPT, conferința de tehnologie organizată de Universitatea Politehnica Timișoara, un succes din toate punctele de vedere

Nouă speakeri de talie mondială, experți de top din industria AI, lideri de opinie și pionieri în domeniu au urcat vineri, 17 mai 2024, pe scena cinematografului Timiș pentru a prezenta perspectivele proprii și a explora impactul inteligenței artificiale asupra societății și modul în care tehnologia poate fi folosită pentru a îmbunătăți viețile oamenilor