Lucrările pentru consolidarea, restaurarea şi conservarea unuia dintre cele mai importante monumente din România, Cetatea Făgăraș, pot începe. Echipa Primăriei Făgăraș a predat miercuri amplasamentul constructorilor și a semnat documentele care dau undă verde proiectului.
În perioada lucrărilor, monumentul istoric și Muzeul Țării Făgărașului rămân deschise turiștilor.
Investiția pentru transformarea celui mai vizitat obiectiv turistic din Țara Făgărașului are valoarea de peste 29 de milioane de lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 21,3 milioane de lei. Firmele care execută lucrările, Troia Premium Construct și ProConstruct, au la dispoziție doi ani pentru finalizarea lucrărilor.
„Este o zi importantă pentru toți. Am semnat astăzi documentele pentru demararea lucrărilor de consolidare, restaurare şi conservare a Cetății Făgăraș, unul dintre cele mai importante monumente din România. A durat mult și nervii au fost întinși la maxim, pentru că a trebuit să obținem toate avizele și autorizațiile necesare pentru a pune proiectul în practică. Vă mărturisesc că inclusiv colegi de ai mei nu credeau că vom reuși. Dar, iată că după patru ani de la debutul demersurilor, încep lucrările și primele rezultate vor fi vizibile chiar anul acesta. Pentru început, 60 de oameni vor fi pe șantier, zilnic, urmând ca numărul muncitorilor să ajungă la 120”, a declarat miercuri primarul municipiului Făgăraș, Gheorghe Sucaciu.
Construirea a două poduri din lemn, dintre care unul mobil, reprezintă principala modificare ce vizează completarea aspectului de castel fortificat din perioada de glorie a secolului al XVII-lea. De asemenea, se va interveni și pe malurile canalului de apărare, iar luciul de apă va fi extins, astfel că lebedele vor lipsi de pe lac în tot acest timp.
Vizitatorii vor avea motive pentru a petrece mai mult timp aici, pentru că vor mai fi amenajate alei pietonale, locuri de belvedere și de odihnă. Lucrările nu vor împiedica accesul turiștilor în Cetatea Făgăraș, după ce autoritățile locale au decis ca întreg procesul de restaurare să poată fi observat îndeaproape de doritori.
„În principal se va interveni pe exterior; nu pe castel, ci pe cetatea bastionară și șanțul de apărare. Se vor regulariza malurile șanțului, se vor restaura zidurile de apărare, iar bastionul din spre catedrală se va restaura în întregime și acolo va fi o expoziție dedicată gărzii cetății. În continuarea acestui bastion vor fi amenajate ateliere de creație pentru toate vârstele, depozite de cahle, depozite arheologie și lapidarium. Cel mai important este că vor fi realizate două poduri din lemn: unul pietonal –pe latura de nord și unul carosabil – pe latura de est, iar o parte din acesta va fi mobilă, se va ridica, așa cum era în secolul XVII. Specifică aceluiași secol este fântâna din curtea interioară a cetății, inexistent în prezent, care va fi reconstruită. La finalul restaurării, Cetatea Făgăraș va fi singura din România care va avea un pod ce se va ridica deasupra șanțului de apărare”, a explicat directorul Muzeului Țării Făgărașului, Elena Băjenaru.