21 mai, Sfinții Constantin și Elena, ziua când păstorii hotărăsc cine le va fi baci, ziua când păsările își învață puii să zboare. „Cine lucrează în această zi i se ard bucatele pe câmp”

21 mai este, în calendarul ortodox și în cel greco-catolic, ziua dedicată Sfinților Împărați Constantin și Elena. Zi deosebit de importantă și pentru țăranul român, marcată cu mare cinste și în calendarul popular.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

În ziua de celebrare a Sfinţilor Constantin şi Elena, păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi oile pe timpul pășunatului.

În calendarul tradițional românesc, Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena mai este numită „Constantin Graur” sau „Constantinul Puilor”, fiind considerată o sărbătoare dedicată păsărilor de pădure. În această zi păsările de pădure, după ce li s-au dezlegat glasul la Vlasie, s-au împerecheat şi şi-au construit cuiburile la Dragobete, îşi învaţă puii să zboare.

„Pentru a preveni distrugerea strugurilor de către grauri, nu se lucra nimic în această zi, ea fiind respectată cu deosebire de către podgoreni. Tradiția populară spune că toate semănăturile făcute după această zi se vor îngălbeni și se vor usca. Se crede că vara începe în această zi. Tot acum, păsările de pădure își învață puii să zboare. Cine lucrează în această zi, i se ard bucatele pe câmp; nu se lucrează, pentru ca păsările cerului să nu distrugă holdele și strugurii. Ziua mai este ținută și ca uliul să nu atace puii. De asemenea, este considerată limită calendaristică pentru semănatul porumbului, al ovăzului și al meiului”, explică etnografii de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena era deosebit de importantă deoarece marca, în majoritatea localităților, urcatul oilor la munte. Înainte de a fi urcate la munte, oile erau tunse la „târgul cucului” deoarece lâna se îngălbenea, „semn că era coaptă”. Dacă oile nu erau tunse la timp, lâna se rupea și cădea singură.

Citiți mai jos povestea întreagă despre însemnătatea sărbătorii Sfinților Constantin și Elena în calendarul popular.

https://www.facebook.com/muzeul.etnografic.al.transilvaniei/posts/3177533072292261?__tn__=K-R

https://www.facebook.com/etnobrasov/photos/a.206491189473002/2876152362506858/?type=3&theater

Redactia