21 mai, Sfinții Constantin și Elena, ziua când păstorii hotărăsc cine le va fi baci, ziua când păsările își învață puii să zboare. „Cine lucrează în această zi i se ard bucatele pe câmp”

0
37

21 mai este, în calendarul ortodox și în cel greco-catolic, ziua dedicată Sfinților Împărați Constantin și Elena. Zi deosebit de importantă și pentru țăranul român, marcată cu mare cinste și în calendarul popular.

În ziua de celebrare a Sfinţilor Constantin şi Elena, păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi oile pe timpul pășunatului.

În calendarul tradițional românesc, Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena mai este numită „Constantin Graur” sau „Constantinul Puilor”, fiind considerată o sărbătoare dedicată păsărilor de pădure. În această zi păsările de pădure, după ce li s-au dezlegat glasul la Vlasie, s-au împerecheat şi şi-au construit cuiburile la Dragobete, îşi învaţă puii să zboare.

„Pentru a preveni distrugerea strugurilor de către grauri, nu se lucra nimic în această zi, ea fiind respectată cu deosebire de către podgoreni. Tradiția populară spune că toate semănăturile făcute după această zi se vor îngălbeni și se vor usca. Se crede că vara începe în această zi. Tot acum, păsările de pădure își învață puii să zboare. Cine lucrează în această zi, i se ard bucatele pe câmp; nu se lucrează, pentru ca păsările cerului să nu distrugă holdele și strugurii. Ziua mai este ținută și ca uliul să nu atace puii. De asemenea, este considerată limită calendaristică pentru semănatul porumbului, al ovăzului și al meiului”, explică etnografii de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena era deosebit de importantă deoarece marca, în majoritatea localităților, urcatul oilor la munte. Înainte de a fi urcate la munte, oile erau tunse la „târgul cucului” deoarece lâna se îngălbenea, „semn că era coaptă”. Dacă oile nu erau tunse la timp, lâna se rupea și cădea singură.

Citiți mai jos povestea întreagă despre însemnătatea sărbătorii Sfinților Constantin și Elena în calendarul popular.

CONSTANTIN ȘI ELENA / CONSTANTIN GRAUR / CONSTANTINUL PUILOR În calendarul tradițional românesc, Sărbătoarea…

Publicată de Muzeul Etnografic al Transilvaniei pe Miercuri, 20 mai 2020

21 mai – Sfinții Împărați Constantin și ElenaÎn ziua de celebrare a Sfinţilor Constantin şi Elena, păstorii hotărăsc…

Publicată de Muzeul de Etnografie Brasov pe Miercuri, 20 mai 2020

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.