Premierul Ludovic Orban a anunțat, miercuri seara, în cadrul unor declarații de presă susținute la Palatul Victoria că guvernul, în cadrul unui program european de susținere a economiei, va susține mediul de afaceri și va ajuta angajatorii. Vor primi ajutor atât angajatorii care își vor relua activitatea și își vor lua angajații din șomaj tehnic, cât și cei care vor angaja șomeri.

Firmele care își vor relua activitatea vor primi o parte din salariul dat angajaților care au fost în șomaj ethnic.

“Pentru acele domenii în care se vor menţine restricţiile, după data de 1 iunie, vom continua plata şomajului tehnic. Pentru toate domeniile care îşi vor relua activitatea, ca urmare a relaxării restricţiilor, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere a reluării activităţii de către angajaţi, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului, de până la 41,5%, pentru fiecare angajat care îşi reia activitatea în cadrul companiei în care a lucrat”, a declarat Ludovic Orban.

Angajatorii care vor lua forță de muncă din șomaj vor primi, de asemenea, bani de la stat. Condiția este, însă, să mențină angajații pe o perioadă mai lungă de timp.

„Vom acorda un procent de până la 30 la sută din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflați în căutarea unui loc de muncă, care vor oferi locuri de muncă cetățenilor români care sunt în căutarea unui loc de muncă pe o perioadă de cel puțin trei luni de zile. De asemenea, există o serie de cetățeni, de categorii de angajați pentru care angajarea este mai dificilă, cum sunt tinerii absolvenți, cum sunt persoanele aflate aproape de vârsta de pensionare şi care mai greu își găsesc locuri de muncă pe piața muncii. Pentru aceste categorii vom dezvolta instrumente de susținere a angajărilor mult mai generoase, susținând un procent semnificativ din salariul brut o perioadă de timp mai lungă”, a spus premierul.

Și fermierii vor primi ajutoare pentru zilieri. Premierul a anunțat că se va face un act normativ în acest sens.

„Ştim foarte clar că există o nevoie reală pentru fermierii români de forţă de muncă angajată sub forma contractelor de zilieri şi și pentru această categorie de cetăţeni vom adopta un act normativ, în care vom aplica o măsură activă de susţinere a zilierilor”, a mai declarat Ludovic Orban.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania