17.6 C
Cluj-Napoca

Eveniment editorial. Volumul “Biserici și comunități din Sălaj”, de Bogdan Ilieș, lansat online

Publicat:

Istoricul Bogdan Ilieș își va lansa vineri volumul “Biserici și comunități din Sălaj. Construcții de edificii de cult românești (1848-1945)”.

Evenimentul de lansare se va desfășura online, pe pagina de Facebook a Institutului Național al Patrimoniului, la ora 17.00.

Proiectul editorial, co-finanțat din Timbrul Arhitecturii (Ordinul Arhitecților din România) 2019, mijlocește o incursiune în viața strâns legată de biserică a comunităților din zona Sălajului în perioada 1848 -1945.

„Pe de o parte, autorul studiază fenomenul de înlocuire a vechilor construcții de lemn cu cele din material durabil, indică modelele de inspirație pentru noile lăcașe de cult și explică motivele ridicării de noi biserici comunitare. Pe de altă parte, autorul reconstituie cadrele administrative, economice și juridice în care s-au făcut aceste proiecte colective și distinge rolurile jucate de clerici, ctitori și meșteri în rezultatul final. (…) Bogdan Ilieș a adunat și ordonat cu o migală de detectiv date istorice din aproape trei sute de comunități, din surse extrem de diverse, împrăștiate prin multe locuri îndepărtate și greu accesibile, unele dintre ele salvate de autor înainte de a dispărea definitiv. Astfel, volumul de față ne oferă o bogăție impresionantă de informații inedite, structurate în câteva perspective esențiale. Unele aspecte surprinse, cum sunt spre exemplu cele legate de ctitori și meseriași, au fost prea puțin tratate până acum, iar altele, precum cele administrative, economice și juridice, deschid drumul spre noi cercetări. Cartea zugrăvește pentru prima dată un tablou general, coerent, al arhitecturii sacrale din ținutul Sălajului, între premodern și modern. În final, autorul subliniază atașamentul comunităților față de valorile trecutului și angajamentul salutar al unor specialiști și al unor instituții, care au făcut posibilă păstrarea unui număr semnificativ de biserici vechi de lemn și de zid”, scrie arhitectul Alexandru Baboș, expert în patrimoniul cultural, în prefața volumului.

Discuția de vineri îi va drept invitați, alături de autorul volumului, pe Greta Miron – istoric, conferențiar al Facultății de Istorie și Filosofie, Istorie medievală și istoriografie din Cluj-Napoca, și pe Alexandru Baboș, arhitect, doctor în istoria arhitecturii la Universitatea Lund, expert în patrimoniul cultural.

Conferința va fi moderată de directorul Institutului Național al Patrimoniului, Ştefan Bâlici, și va fi transmisă live și disponibilă ulterior ca înregistrare pe Facebook.

Despre autor

Bogdan Ilieș este doctor în istorie al Institutului de Istorie „George Barițiu“ din Cluj-Napoca cu o teză ce a avut drept subiect bisericile românești din Sălaj. Autorul are preocupări în cercetarea și documentarea bisericilor de lemn din România, de peste 12 ani, fiind autor/coautor al unor articole în reviste de specialitate. Începând cu 2015 s-a implicat alături de alți specialiști din zona Transilvaniei și a Banatului în diverse șantiere de restaurare sau punere în siguranță a unor biserici de lemn înscrise în Lista Monumentelor Istorice. Totodată, este vicepreședinte al Asociației „Arhaic“ care gestionează în zona Sălajului programul civic de salvgardare a patrimoniului cultural construit „Ambulanța pentru Monumente“.

Din aceeași categorie

spot_img

Articole recente

spot_img