Prefectura Timiș a anunțat sâmbătă că a fost confirmat un focar de pestă porcină în județ, după ce analizele au confirmat boala la trei mistreți găsiți morți pe un fondul de vânătoare la Chevereșu Mare.

Prefectul Liliana Oneț a convocat sâmbătă o ședință a Comitetului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) pentru aprobarea Planului de măsuri privind combaterea focarului de pestă porcină africană.

Potrivit Prefecturii Timiș, în data de 21 mai, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș a fost anunțată de existența a trei cadavre de mistreți, în vârstă de aproximativ 2 – 5 ani. Mistreții se găseau la o distanță de 100 de metri unul de celălalt, pe Fondul de vânătoare nr. 56 Chevereșu Mare aparținând Asociației de vânătoare Banat Forest Hunt. Au fost prelevate probe de către inspectorii DSVSA Timiș. În urma examinării probelor a fost depistată pestă porcină africană la mistreți, iar probele au fost trimise la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București pentru confirmare.

Institutul a confirmat sâmbătă existența pestei porcine africane la cei trei mistreți, iar în cadrul ședinței CLCB au fost luate măsuri pentru combaterea focarului.

Autoritățile au stabilit o zonă de protecție de opt kilometri și o zonă tampon de încă cinci kilometri, în care se va face supraveghere.

În zona de protecție de opt kilometri, care cuprinde localitățile: Bacova, Sârbova, Hitiaș, Bazoșu Vechi, Bazoșu Nou, Dragșina și Chevereșu Mare, se vor aplica restricții de circulație a animalelor fără acordul medicului veterinar.

Zona tampon cuprinde următoarele localități: Buziaș, Căpăt, Dragoești, Topolovățu Mare, Topolovățu Mic, Șuștra, Petrovaselo, Recaș, Izvin, Remetea Mare, Bucovăț, Moșnița Veche, Albina, Uliuc, Icloda, Sacoșu Turcesc, Vucova și Otvești.

(Imagine de Marion Wellmann de la Pixabay)

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.

Comentează și tu acest articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.