Un pompier din Oradea și un fost pompier din Marghita au devenit eroi pentru comunitatea locală după ce au sărit în ajutorul unor semeni a căror viața era în pericol. Florian Bica era în timpul liber când a salvat o familie și bunurile acesteia dintr-un incendiu. Gabriel Mekeres a salvat viața unui motociclist rănit într-un accident.

Povestea celor doi eroi a fost făcută publică de colegii lor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bihor.

Întâmplarea a făcut ca cei doi să fie implicați în acțiuni de salvare în aceeași zi, în noaptea de 14 spre 15 mai.

Erou pentru o familie la un pas de moarte

Florian Bica este subofițer operativ principal în cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea. Are 31 de ani, este căsătorit și are un băiețel în vârstă de 2 ani și 4 luni.

În noaptea de joi spre vineri, 15 mai, în jurul orei 01.10, Florian Bica a ieșit în curtea casei sale, în localitatea Vadu Crișului, și a observat scântei și flăcări, la o distanță de aproximativ 500 de metri.

Fără a sta pe gânduri, subofițerul a fugit spre zona respectivă, apelând între timp, numărul unic de urgență 112 pentru a semnala colegilor, situația de urgență.

Pentru a avea acces rapid la construcția incendiată și a gestiona operativ situația, subofițerul a sărit gardul unei gospodării învecinate celei afectate de incendiu și a căutat o sursă de apă, găsind în câteva clipe un furtun racordat la fântâna din grădină, cu ajutorul căruia a reușit să localizeze incendiul care se manifesta violent la o magazie, împiedicând propagarea acestuia la locuința în care proprietarii dormeau în momentul respectiv, la o construcție auxiliară situată la circa trei metri, respectiv la 12 butelii aflate la aproximativ cinci metri de focare.

În scurt timp, la fața locului au ajuns și colegii din cadrul Stației de Pompieri Aleșd, respectiv membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Vadu Crișului, care au lichidat ultimele focare de incendiu și au înlăturat efectele negative ale evenimentului.

Intervenția oportună, rapidă și profesionistă, care a împiedicat producerea unei explozii de proporții și o eventuală tragedie, nu a rămas fără ecou în sufletele celor salvați, astfel că, în data de 19 mai, pe adresa ISU Bihor a sosit, din partea acestora, un mesaj de mulțumire și recunoștință față de omul și pompierul militar Florian Bica.

(Sergent major Florian Bica)

Salvatorul de pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Oradea

Vineri, 15 mai 2020. Gabriel Mekeres, un fost pompier militar din cadrul Detașamentului Marghita, a devenit „îngerul salvator” al unui motociclist, victimă a unui accident rutier produs pe Bulevardul Ştefan cel Mare, la intersecţia cu strada Zimbrului din Oradea.

Potrivit ISU Bihor, aflat în proximitatea locului producerii accidentului, acesta a sărit imediat în ajutorul motociclistului aflat în stop cardio-respirator și, ajutat de soție, i-a acordat primul ajutor, procedând la efectuarea manevrelor de resuscitare. Victima, aflată în stare critică, dar în viață datorită de salvatorului său, a fost preluată și transportată la spital de echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, sosit în câteva minute, la fața locului.

Gabriel Mekeres a fost timp de zece luni, în perioada 2007 -2008, subofițer în cadrul Detașamentului Marghita, după care a trecut în rezervă, urmându-și menirea de salvator în calitate de asistent, profesie pe care a ales să o exercite din dorința de a continua să-și ajute semenii.

Gabriel Mekeres are 31 de ani, este căsătorit și are două fetițe.

Familia motociclistului accidentat a luat legătura cu salvatorul pentru a-i mulțumi, transmițându-i ulterior, cu bucurie, că starea victimei s-a ameliorat.

(Gabriel Mekeres. SURSĂ FOTO: Stenic-Info Trafic jud Bihor)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania