fbpx
11.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI COVASNAFOTO. Un loc pentru cei care caută liniștea și drumețiile. Stațiunea comorilor,...

FOTO. Un loc pentru cei care caută liniștea și drumețiile. Stațiunea comorilor, de lângă Sfântu Gheorghe

Publicat în

spot_img
spot_img

Primăria Sfântu Gheorghe le propune turiștilor, odată cu relaxarea restricţiilor, o destinație în care pot simți că viața a reintrat în normal și în care pot redescoperi natura.

Şugaş Băi este un loc popular pentru pasionaţii de drumeție, alergători, bicicliști, excursioniști și iubitorii de ape minerale. Stațiunea a devenit în ultimele decenii o oază de linişte şi relaxare a oamenilor din Sfântu Gheorghe, situată la 8 kilometri de oraș, în Munții Baraolt, la o altitudine de 747 de metri.

Prima vilă din staţiune a fost construită în anul 1869, după care staţiunea a devenit populară pentru că oferă vizitatorilor posibilitatea de a se relaxa atât iarna, cât și vara. În sezonul cald, pe lângă parcul de aventură, există un centru de tratament, un teren de minigolf, un perete de escaladă și un centru de agrement, iar iarna există două pârtii de schi cu telescaun şi nocturnă.

Şugaş Băi este o adevărată bijuterie a orașului, cu mai multe izvoare de ape minerale dar și o mofetă, adevărate leacuri pentru multe boli. La poalele pârtiei mici de schi, o baie de gaz uscat cu dioxid de carbon, cunoscută sub numele de mofetă, a cărei clădire a fost construită în 1894, este folosită pentru tratarea bolilor cardiovasculare. Descoperirea mofetei a fost una întâmplătoare, deoarece erau căutate iniţial comori, care însă au fost înlocuite de dioxidul de carbon și un gaz cu proprietăţi de vindecare.

În fața clădirii mofetei se află baia rece cu apă de izvor, mofeta cu apă, care din păcate nu funcționează astăzi.

Staţiunea este bogată şi în izvoare de apă minerală bogate în fier, dintre care cele mai populare sunt izvorul Erzsébet, izvorul Jenő și Szemvíz. Puțini oameni știu că Izvorul Elisabeta a fost numit după numele Reginei Elisabeta, după moartea sa, iar Izvorul Jenő aduce un omagiu pictorului Gyárfás Jenő din Sfântu Gheorghe, care își avea casa de vacanță pe dealul de deasupra izvorului. Apa bogată în sulf a izvorului Szemvíz a fost folosită în medicina populară tradițională ca o compresă pentru calmarea afecțiunilor ochilor și poate este încă folosită și astăzi.

Dacă doriți să explorați staţiunea Şugaş Băi pe jos, puteți face acest lucru pe două trasee marcate:

1. Strada Viitorului – Őrkő – Valea pârâului Kökönyes – Şugaş Băi – Vârful Görgő – Apa minerală Veress – Vâlcele – Farbükk – Vârful Borbát – Izvorul Büdös – cartierul Simeria Veche.

2. Sfântu Gheorghe – strada Borvíz – Şugaş Băi – Poiana Szármány – Valea Nádas – Izvorul Honvéd.

(FOTO: Primăria Sfântu Gheorghe)

Ovidiu Petrovai

Articole recente

Elevi și profesori din patru țări pun în valoare „Memoria Pământului” prin proiectul EMME

Proiectul urmărește crearea unui curriculum școlar interdisciplinar

S-a lansat Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Brașov, un mediator în relația cu instituțiile statului pentru IMM-urile din județ

Lansarea PIMM Brașov a fost un eveniment mult așteptat de mediul de afaceri local, lucru dovedit de prezența într-un număr mare, mult peste așteptări, în sala conferințe din centrul Brașovului.

Sute de iubitori ai pedalării, înscriși la cea de-a III-a ediție a Poli Bike Challenge

Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, s-au înscris la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv Velocitas

FITS | John Malkovich și Isabelle Adjani, printre actorii de excepție prezenți, în iunie, la Sibiu

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului, precum actorul John Malkovich, actriţa Isabelle Adjani, Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre, dar şi pe Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului

Mai multe articole de același fel

Antal Árpád anunţă construirea unei noi zone rezidenţiale pentru familii tinere care lucrează în domeniul sănătăţii şi al educaţiei, pe locul unei foste ferme...

Primarul din Sfântu Gheorghe a adăugat că „aceasta este o altă piatră de hotar pentru oraşul nostru, deoarece noul campus dual, noul centru educaţional, le va permite copiilor noştri să înveţe meseriile viitorului, de la liceu până la universitate, în parteneriat cu firmele locale”.

Au început înscrierile pentru cea de-a 13 ediţie a ”Galopiadei secuieşti”

Galopiada va cuprinde atât cursele tradiţionale, cât şi demonstraţii de călărie, lupte pe cai, spectacole de cascadorie, programe pentru copii şi un târg meşteşugăresc şi de produse tradiţionale.