fbpx
spot_img
17.7 C
Cluj-Napoca
AcasăJUSTIȚIECurtea de Apel Cluj a anulat amenda aplicată lui Gheorghe Funar pentru...

Curtea de Apel Cluj a anulat amenda aplicată lui Gheorghe Funar pentru că a afirmat că maghiara este „limba cailor”

Publicat în

spot_img
spot_img

Curtea de Apel Cluj a anulat în primă instanţă amenda aplicată lui Gheorghe Funar, fostul primar naţionalist extremist al municipiului Cluj-Napoca, pentru că în 2014, într-o dezbatere televizată, a afirmat că maghiara este „limba cailor”.

Gheorghe Funar a candidat independent la alegerile prezidenţiale din 2014. Acesta a fost invitat la o dezbatere
electorală a televiziunii publice române împreună cu senatorul Barna Tánczos, din partea UDMR. În cadrul emisiunii, după ce Tánczos a salutat publicul atât în limba română, cât şi în limba maghiară, Funar i-a solicitat moderatorului să-l atenţioneze pe senator.

“Spuneţi-i colegului de platou din dreapta mea că trăim în România (…) să nu mai folosească niciun cuvânt în limba cailor, limba oficială a României este limba română. La Budapesta puteţi vorbi în limba maghiară, aici vorbiţi în limba română. Dacă voi deveni preşedinte al României, vă asigur că nimeni nu va vorbi în limba maghiară. Nici măcar la Televiziunea Română”, a declarat atunci în direct Gheorghe Funar.

Politicianul a fost reclamat de Barna Tánczos la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Consiliul a argumentat că afirmaţia lui Funar “creează o atmosferă de intimidare, ostilă, pe criteriu lingvistic şi etnic, şi că nu
contribuie la nici o formă de dezbatere publică ce poate duce la un progres al relaţiilor umane”. Prin urmare, CNCD a decis să-l amendeze pe Funar cu 2.000 de lei.

Funar a contestat decizia în instanţă, iar după cinci ani de litigii, Curtea de Apel Cluj s-a pronunţat săptămâna trecută în favoarea reclamantului, obligând pârâţii (CNCD şi Barna Tánczos) la plata cheltuielilor de judecată ale lui Gheorghe Funar, în valoare de 300 de lei. Hotărârea pronunţată vineri poate fi atacată în termen de 15 zile.

Gheorghe Funar a fost primarul municipiului Cluj-Napoca începând din 1992 până în 2004, şi a obţinut 0,47% din voturi la alegerile prezidenţiale din 2014.

Sursa: MTI

Adrian Meitner

Articole recente

Sistare alimentare cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Vulcan

Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din...

Dublă lansare de carte la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara

Evenimentul este găzduit de Galeria Indecis, în parteneriat cu Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

Program bogat și multă distracție la ediția cu numărul 26 a Zilelor Orașului Satu Mare

Evenimentul are loc în 24-26 mai. Vezi programul complet

International Staff Week la Universitatea Politehnica Timișoara, cu oaspeți din 16 țări

Universitatea Politehnica Timișoara organizează în perioada 20-24 mai 2024 cea de-a doua ediție a Săptămânii Internaționale Erasmus+, cu tema „Sinergii în lumea academică: cultivarea alianțelor, facilitarea interculturalității și promovarea durabilității”.

Mai multe articole de același fel

Castelul Rákóczi-Bánffy de la Gilău a fost inaugurat, după ample lucrări de restaurare

Castelul Rákóczi-Bánffy se află la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, are o formă pătrată cu patru bastioane pe colţuri şi conţine 60 de săli. Înaintea naţionalizării i-a aparţinut contesei Katinka Bánffy. Până în 2002, în clădire a funcţionat o şcoală ajutătoare, castelul fiind restituit nepotului contesei, istoricului Tamás Barcsay, după o perioadă de 7 ani. Prima menţionare scrisă a castelului datează din 1439.

Intrare gratuită la UNTOLD şi Neversea în schimbul donării de sânge, în cadrul campaniei Blood Network

Persoanele care donează sânge între 18 mai şi 30 iunie, atât la caravana mobilă, cât şi în Centrele de Transfuzie din ţară, în cadrul campaniei Blood Network ajunsă în acest an la a X-a ediţie, vor primi un bilet gratuit de o zi la festivalul UNTOLD sau Neversea.

UBB lansează o platformă de cercetare a sănătăţii la nivel internaţional

Platforma este rezultatul colaborării între două institute de referinţă ale UBB: Institutul de Studii Avansate în Psihoterapie şi Sănătate Mintală Aplicată (Institutul de Sănătate Mintală)