Curtea de Apel Cluj a anulat în primă instanţă amenda aplicată lui Gheorghe Funar, fostul primar naţionalist extremist al municipiului Cluj-Napoca, pentru că în 2014, într-o dezbatere televizată, a afirmat că maghiara este “limba cailor”.

Gheorghe Funar a candidat independent la alegerile prezidenţiale din 2014. Acesta a fost invitat la o dezbatere
electorală a televiziunii publice române împreună cu senatorul Barna Tánczos, din partea UDMR. În cadrul emisiunii, după ce Tánczos a salutat publicul atât în limba română, cât şi în limba maghiară, Funar i-a solicitat moderatorului să-l atenţioneze pe senator.

“Spuneţi-i colegului de platou din dreapta mea că trăim în România (…) să nu mai folosească niciun cuvânt în limba cailor, limba oficială a României este limba română. La Budapesta puteţi vorbi în limba maghiară, aici vorbiţi în limba română. Dacă voi deveni preşedinte al României, vă asigur că nimeni nu va vorbi în limba maghiară. Nici măcar la Televiziunea Română”, a declarat atunci în direct Gheorghe Funar.

Politicianul a fost reclamat de Barna Tánczos la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Consiliul a argumentat că afirmaţia lui Funar “creează o atmosferă de intimidare, ostilă, pe criteriu lingvistic şi etnic, şi că nu
contribuie la nici o formă de dezbatere publică ce poate duce la un progres al relaţiilor umane”. Prin urmare, CNCD a decis să-l amendeze pe Funar cu 2.000 de lei.

Funar a contestat decizia în instanţă, iar după cinci ani de litigii, Curtea de Apel Cluj s-a pronunţat săptămâna trecută în favoarea reclamantului, obligând pârâţii (CNCD şi Barna Tánczos) la plata cheltuielilor de judecată ale lui Gheorghe Funar, în valoare de 300 de lei. Hotărârea pronunţată vineri poate fi atacată în termen de 15 zile.

Gheorghe Funar a fost primarul municipiului Cluj-Napoca începând din 1992 până în 2004, şi a obţinut 0,47% din voturi la alegerile prezidenţiale din 2014.

Sursa: MTI

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

2 COMENTARII

  1. De unde expresia “primar nationalist extremist”?D-l Funar este si va fi un roman adevarat,iubitor de neam si tara,spre deosebire de actualii politicieni care se ploconesc in fata dusmanilor Romaniei!

Comments are closed.