EXTERNE | Péter Szijjártó: Astăzi, la miezul nopţii, Ungaria, Slovacia şi Cehia îşi vor deschide reciproc frontierele pentru cetăţenii celor trei ţări

Data:

Începând de azi, de la miezul nopţii, Ungaria, Slovacia şi Cehia îşi vor deschide reciproc frontierele pentru cetăţenii celor trei ţări, a declarat răspunzând la întrebarea unui jurnalist Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior la Cluj-Napoca, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în comun cu Hunor Kelemen, preşedintele UDMR.

Péter Szijjártó a spus că în cursul nopţii de ieri şi al dimineţii de azi, a convenit împreună cu omologii săi slovac şi ceh că vor permite cetăţenilor ungari, slovaci şi cehi, începând de azi de la miezul nopţii, să intre pe teritoriul celorlalte ţări fără a fi trimişi în carantină, dacă şederea pe teritoriul celeilalte ţări nu va depăşi 48 de ore.

“Noi permitem slovacilor să stea 48 de ore pe teritoriul Ungariei fără a fi obligaţi la carantină, slovacii permit acelaşi
lucru cetăţenilor ungari. Acelaşi lucru se va întâmpla în relaţia Cehia-Slovacia şi Ungaria-Cehia”, a precizat ministrul.

El a adăugat, ca o informaţie tehnică ce semnalează complexitatea relaţiilor în Europa Centrală, că cetăţenii ungari
care călătoresc în Cehia vor putea traversa Slovacia, însă nu şi în sens invers: la întoarcerea pe cale rutieră ei vor fi obligaţi să treacă prin Austria.

Péter Szijjártó a mai spus că negocierile cu colegii săi din Slovacia şi Cehia au început după ce luni Ungaria şi Serbia au convenit asupra circulaţiei libere a cetăţenilor celor două ţări peste graniţa comună, fiind mandatat de prim-ministrul Viktor Orbán după convorbirea acestuia cu omologul său slovac.

La întrebarea unui jurnalist cu privire la o eventuală înţelegere similară cu România, Péter Szijjártó a explicat că în ce privește România nu se întrevăd deocamdată discuţii despre anularea restricţiilor, dat fiind că situaţia epidemiologică nu este echilibrată între cele două ţări.

“Sper că în curând vom avea posibilitatea să purtăm asemenea discuţii şi cu România. Este şi interesul nostru ca membrii comunităţii maghiare de dincolo de frontieră să poată avea legături cât se poate de strânse cu ţara mamă, iar cei care trăiesc în comunităţile din apropierea graniţei să poată avea legături vii”, a declarat ministrul.

În cursul conferinţei de presă, Péter Szijjártó a mulţumit UDMR pentru rolul de mediator pe care şi l-a asumat în timpul epidemiei în relaţiile Ungariei cu România. El a reamintit că UDMR a cerut ca navetiştii care trec frontiera să nu fie trimişi în carantină. De altfel, Hunor Kelemen a cerut astăzi ca Ungaria să prelungească
timpul de traversare a ţării până la 24 de ore, în acest scop vor avea loc negocieri cu partenerii austrieci şi români.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related