fbpx
spot_img
17.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNEEXTERNE | Péter Szijjártó: Astăzi, la miezul nopţii, Ungaria, Slovacia şi Cehia...

EXTERNE | Péter Szijjártó: Astăzi, la miezul nopţii, Ungaria, Slovacia şi Cehia îşi vor deschide reciproc frontierele pentru cetăţenii celor trei ţări

Publicat în

spot_img
spot_img

Începând de azi, de la miezul nopţii, Ungaria, Slovacia şi Cehia îşi vor deschide reciproc frontierele pentru cetăţenii celor trei ţări, a declarat răspunzând la întrebarea unui jurnalist Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior la Cluj-Napoca, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în comun cu Hunor Kelemen, preşedintele UDMR.

Péter Szijjártó a spus că în cursul nopţii de ieri şi al dimineţii de azi, a convenit împreună cu omologii săi slovac şi ceh că vor permite cetăţenilor ungari, slovaci şi cehi, începând de azi de la miezul nopţii, să intre pe teritoriul celorlalte ţări fără a fi trimişi în carantină, dacă şederea pe teritoriul celeilalte ţări nu va depăşi 48 de ore.

“Noi permitem slovacilor să stea 48 de ore pe teritoriul Ungariei fără a fi obligaţi la carantină, slovacii permit acelaşi
lucru cetăţenilor ungari. Acelaşi lucru se va întâmpla în relaţia Cehia-Slovacia şi Ungaria-Cehia”, a precizat ministrul.

https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/660697944478052/

El a adăugat, ca o informaţie tehnică ce semnalează complexitatea relaţiilor în Europa Centrală, că cetăţenii ungari
care călătoresc în Cehia vor putea traversa Slovacia, însă nu şi în sens invers: la întoarcerea pe cale rutieră ei vor fi obligaţi să treacă prin Austria.

Péter Szijjártó a mai spus că negocierile cu colegii săi din Slovacia şi Cehia au început după ce luni Ungaria şi Serbia au convenit asupra circulaţiei libere a cetăţenilor celor două ţări peste graniţa comună, fiind mandatat de prim-ministrul Viktor Orbán după convorbirea acestuia cu omologul său slovac.

La întrebarea unui jurnalist cu privire la o eventuală înţelegere similară cu România, Péter Szijjártó a explicat că în ce privește România nu se întrevăd deocamdată discuţii despre anularea restricţiilor, dat fiind că situaţia epidemiologică nu este echilibrată între cele două ţări.

“Sper că în curând vom avea posibilitatea să purtăm asemenea discuţii şi cu România. Este şi interesul nostru ca membrii comunităţii maghiare de dincolo de frontieră să poată avea legături cât se poate de strânse cu ţara mamă, iar cei care trăiesc în comunităţile din apropierea graniţei să poată avea legături vii”, a declarat ministrul.

În cursul conferinţei de presă, Péter Szijjártó a mulţumit UDMR pentru rolul de mediator pe care şi l-a asumat în timpul epidemiei în relaţiile Ungariei cu România. El a reamintit că UDMR a cerut ca navetiştii care trec frontiera să nu fie trimişi în carantină. De altfel, Hunor Kelemen a cerut astăzi ca Ungaria să prelungească
timpul de traversare a ţării până la 24 de ore, în acest scop vor avea loc negocieri cu partenerii austrieci şi români.

Adrian Meitner

Articole recente

Sistare alimentare cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Vulcan

Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din...

Dublă lansare de carte la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara

Evenimentul este găzduit de Galeria Indecis, în parteneriat cu Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

Program bogat și multă distracție la ediția cu numărul 26 a Zilelor Orașului Satu Mare

Evenimentul are loc în 24-26 mai. Vezi programul complet

International Staff Week la Universitatea Politehnica Timișoara, cu oaspeți din 16 țări

Universitatea Politehnica Timișoara organizează în perioada 20-24 mai 2024 cea de-a doua ediție a Săptămânii Internaționale Erasmus+, cu tema „Sinergii în lumea academică: cultivarea alianțelor, facilitarea interculturalității și promovarea durabilității”.

Mai multe articole de același fel

Restricţii de circulaţie pe teritoriul Ungariei pentru autovehiculele de mare tonaj

Poliţia de Frontieră a transmis că, în zilele de duminică şi luni circulaţia automarfarelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone va fi restricţionată pe teritoriul Ungariei ca urmare a faptului că sunt celebrate Rusaliile Catolice.