fbpx
spot_img
10.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALSocietatea Ornitologică Română anunță Noaptea Privighetorilor

Societatea Ornitologică Română anunță Noaptea Privighetorilor

Publicat în

spot_img
spot_img

Societatea Ornitologică Română (SOR) organizează, pe data de 30 mai, a 8-a ediţie a evenimentului Noaptea Privighetorilor. Cel mai relaxant duel dintre păsări şi oameni se desfăşoară, în acest an, în condiţii speciale, doar în mediul online, pe pagina de Facebook a Societăţii Ornitologice Române şi pe paginile sucursalelor din Cluj, Sibiu şi Iaşi.

Noaptea Privighetorilor este un eveniment prin care Societatea Ornitologică Română aduce oamenii în contact cu păsările şi natura prin intermediul muzicii. Este un tribut adus artei şi naturii deopotrivă.

„Reţeta evenimentului rămâne aceeaşi ca în anii trecuţi. Chiar dacă nu ne putem întâlni în natură din cauza măsurilor de restricţie impuse de autorităţi, tot ne vom bucura de păsări şi muzica lor, doar că, de data aceasta, doar în mediul online. Printre activităţile pe care le-am pregătit iubitorilor de natură şi înaripate se numără un tur ornitologic virtual în care vom descoperi păsările comune pe care le putem vedea în oraş. După ce vom ascula şi afla informaţii inedite despre ele, vom încerca să le dăm replica printr-un concert de muzică clasică. Unele dintre ariile pe care le vor interpreta 9 artişti din Bucureşti şi din Cluj sunt opere inspirate de păsări. Evenimentul online va cuprinde şi o demonstraţie de pictură în acuarelă dedicată atât copiilor, cât şi celor mari”, a declarat coordonatorul proiectului Noaptea Privighetorilor, Dora Domşa.

Scurt istoric al Nopţii Privighetorilor

Primele ediţii ale evenimentului au avut loc iniţial doar la Cluj, iar apoi, în anii ce au urmat, concertele au ajuns şi la Bucureşti, Sibiu şi Iaşi.

Ideea evenimentului a pornit din Marea Britanie. Pe 19 mai 1924, violoncelista Beatrice Harrison a convins postul de radio BBC să realizeze prima transmisiune în direct a unui duet dintre artistă şi privighetorile din grădina ei. În timp ce interpreta arii din muzica clasică, Harrison era acompaniată de trilurile păsărilor. Experimentul a avut succes în rândul ascultătorilor, concertul reluându-se ani la rând, iar Beatrice primind peste 50.000 de scrisori de felicitare de la ascultători.

Privighetoarea, pasărea care a inspirat denumirea evenimentului, are un repertoriu foarte bogat. Poate să producă peste 1.000 de sunete diferite, comparativ cu doar cele 340 ale ciocârliei şi aproape 100 ale mierlei. Acest lucru este posibil datorită faptului că partea creierului responsabilă de crearea sunetului este mai mare la privighetoare decât la alte păsări.

Programul complet al ediţiei din 2020

10:00 – Demonstraţie de pictură în acuarelă cu pictorul Arh. Ovidiu Iovanel

13:00 – Tur ornitologic virtual ghidat

19:00 – Concert de muzică clasică

În prima parte interpretează: Alexia Dănăcică (pian), Valentin Simion (violoncel) – Bucureşti

Lucrări de: Camille Saint-Saens, Frederic Chopin, Vittorio Monti

În a 2-a parte interpretează: Graţiela Aranyosi (vioară), Oana Badescu (flaut/piccolo), Teodora Buia (vioară), DiĂłszegi Benjamin (pian), Fodor Lilla (violă), Diana Stir (violoncel), Sonia Vulturar (vioară) – Cluj

Lucrări de: Bela Bartok, Ludwig van Beethoven, Maurice Ravel, Camille Saint Saens, Antonio Vivaldi

Societatea Ornitologică Română (SOR) este cea mai importantă organizaţie independentă de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR lucrează pentru a proteja păsările sălbatice şi habitatele lor în România de 30 de ani. Misiunea noastră este să ne asigurăm că populaţiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate şi distruse de evoluţiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor şi a habitatelor din România şi, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generaţiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.

Adrian Meitner

Articole recente

Pelerinaj la Șumuleu Ciuc | Sute de mii de oameni așteptați în sâmbăta Floriilor Catolice la cel mai mare pelerinaj din Europa de Est

Mottoul din acest an al pelerinajului este ”Reînnoiţi-vă!", slujba urmând să fie oficiată de episcopul diecezei romano-catolice din oraşul ungar Pécs, Felföldi László.

Tech Talks by UPT, conferința de tehnologie organizată de Universitatea Politehnica Timișoara, un succes din toate punctele de vedere

Nouă speakeri de talie mondială, experți de top din industria AI, lideri de opinie și pionieri în domeniu au urcat vineri, 17 mai 2024, pe scena cinematografului Timiș pentru a prezenta perspectivele proprii și a explora impactul inteligenței artificiale asupra societății și modul în care tehnologia poate fi folosită pentru a îmbunătăți viețile oamenilor

Municipiul Braşov, al doilea an în care candidează la titlul de Capitală Verde Europeană

Braşovul este singurul oraş din România care participă la această competiţie şi unul dintre cele nouă municipalităţi care au trecut de prima etapă

Intrare gratuită la UNTOLD şi Neversea în schimbul donării de sânge, în cadrul campaniei Blood Network

Persoanele care donează sânge între 18 mai şi 30 iunie, atât la caravana mobilă, cât şi în Centrele de Transfuzie din ţară, în cadrul campaniei Blood Network ajunsă în acest an la a X-a ediţie, vor primi un bilet gratuit de o zi la festivalul UNTOLD sau Neversea.

Mai multe articole de același fel