13.7 C
Cluj-Napoca

Copreşedintele Alianţei Maghiare din Transilvania a solicitat eliminarea probei de limba română de la examenul de bacalaureat

Publicat:

Într-o petiţie adresată premierului Ludovic Orban şi ministrului educaţiei Monica Anisie, János Mezei, copreşedintele Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), a solicitat eliminarea probei de limba şi literatura română de la examenul de bacalaureat din acest an pentru elevii maghiari.

Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), fondator al AMT a vorbit, joi, despre acest aspect în cadrul unei conferinţe de presă online. În declaraţia sa, politicianul a considerat discriminatoriu faptul că absolvenţii liceelor de limbă maghiară trebuie să participe, în cadrul examenului de bacalaureat, la o probă în plus faţă de colegii lor care au studiat în şcoli cu predare în limba română. Acesta a considerat că solicitarea este justificată în special în cazul examenului din zilele care urmează, când proba de limba şi literatură română necesită un efort suplimentar din partea elevilor maghiari, şi în plus, îi expune la un risc mai mare din punct de vedere al sănătăţii.

La întrebarea venită din partea unui jurnalist, politicianul a răspuns că ar considera corect ca atât tinerii maghiari, cât şi cei români să susţină doar proba de limba lor maternă. Acesta a adăugat că, dacă acest lucru este posibil în Serbia, ar trebui să fie posibil şi în România. El a menţionat, de asemenea, că solicitarea nu va însemna neglijarea învăţării limbii române. János Mezei a recunoscut că este necesară cunoaşterea limbii române, dar, potrivit politicianului, acest lucru ar putea fi asigurat elevilor care studiază în şcolile cu predare în limba maghiară printr-un examen de limba română de gradul doi. După cum a precizat, elevii ar putea obţine acest lucru chiar cu câţiva ani mai devreme.

Răspunzând la o altă întrebare, politicianul a considerat că ar fi o soluţie bună introducerea studierii limbii maghiare şi pentru elevii români din Transilvania, să li se impună acestora un examen de nivel elementar în limba maghiară. În opinia lui Mezei, cunoaşterea reciprocă a celor două limbi ar putea crea un viitor mai bun în Transilvania.

Erdélystat.ro, portalul de statistici din Transilvania, a publicat, în luna februarie, o analiză a rezultatelor de anul trecut de la exemenul de bacalaureat ale absolvenţilor care au studiat în limba maghiară. Rezultatele acestora au fost semnificativ mai mici decât media naţională, în principal, din cauza examenului de limba şi literatura română. La examenul de limba şi literatură română, unde cerinţele sunt identice pentru elevii români şi maghiari, 29% dintre elevii care au absolvit şcoli maghiare nu au reuşit să treacă proba, iar media notelor pe ţară a fost de 5,6. În schimb, la nivel naţional, doar 9% dintre elevi nu au reuşit să obţină nota de trecere la română, iar media naţională a fost de 7,2 la această probă.

În România, anul acesta, bacalaureatul va avea loc în perioada 22-25 iunie, iar examenele se vor desfăşura numai în scris.

Sursa: MTI

Din aceeași categorie

spot_img

Articole recente

spot_img