Digi History. Expoziții online 3D cu piese din patrimoniul Muzeului Județean din Zalău

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a lansat un nou proiect online, care aduce în fața publicului una dintre preocupările de bază ale instituției – digitalizarea patrimoniului muzeului.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Noul proiect se numește ,,Digi History” și este un program de expoziții online 3D, prin care sunt prezentate piese din patrimoniul muzeului.

Prima expoziție din programul ,,Digi History” prezintă vase dacice din județul Sălaj și poate fi văzută pe site-ul Muzeului Județean.

Managerul Muzeului Județean din Zalău, dr. Corina Bejinariu, spune că digitalizarea patrimoniului instituției este o direcție extrem de importantă, iar perioada dificilă din timpul pandemiei, când mare parte a lumii a stat în casă, iar muzeele au fost obligate să-și închidă expozițiile, a arătat cât de important este ca muzeul să poată oferi un alt tip de acces la patrimoniul pe care-l deține.

Prin digitalizarea patrimoniului, Muzeul Județean din Zalău poată rămâne conectat cu cei interesați, cu publicul, își extinde adresabilitatea și reușește să prezinte informațiile despre piesele din colecții și despre cercetări și publicului care nu poate participa la activitățile organizate de instituție.

“Lansăm în perioada următoare un nou program, Digi History, un program de expoziții online care-și propune valorificarea digitală a patrimoniului din colecțiile noastre, pornind de la premisa că putem oferi un acces mai facil, că aceste expoziții virtuale ne permit promovarea patrimoniului la un public mai larg și, sigur, ne permit noi moduri de conectare cu cei interesați de colecțiile noastre. Vom prezenta la un interval de două – trei săptămâni expoziții pe o anumită tematică, pe colecții sau profil diferit de colecții, expoziții care se bazează pe modelele 3D ale pieselor din colecțiile muzeului, respectiv pe scanarea fotogrametrică a pieselor și apoi pe modelarea 3D a acestora. Vom putea să vă oferim o altă imagine a colecțiilor noastre. Niciodată expozițiile virtuale nu vor înlocui expozițiile propriu-zise, expozițiile fizice, și niciodată nu vor înlocui vizita la muzeu. Dar sunt modalități foarte utile pentru noi de a ne promova și în această formă patrimoniul”, afirmă managerul Muzeului Județean din Zalău.

Puteți afla mai multe informații despre proiectul ,,Digi History” și despre alte expoziții ale Muzeului Județean din Zalău pe site-ul instituției și pe pagina de Facebook.

Ovidiu Petrovai