Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat joi că, din 1 iunie, câteva activități interzise până acum vor redeveni posibile.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Potrivit șefului statului, vor fi redeschise terasele, se va putea merge la plajă, devin posibile spectacolele în aer liber, cu cel mult 500 de spectatori, se va putea circula între localități fără declarație pe propria răspundere, se va relua transportul internațional rutier și feroviar, se vor relua competițiile sportive în aer liber, cu excepția sporturilor de contact.

Măsurile au fost anunțate la finalul ședinței de la Cotroceni, la care președintele i-a convocat pe pe premierul Ludovic Orban, secretarul de stat Raed Arafat şi pe miniştrii de Interne, Educaţiei, Sănătăţii, Economiei, Apărării şi Justiţiei, pe tema gestionării pandemiei de COVID-19.

Declarațiile președintelui

Am avut o ședință destul de lungă, am analizat stadiul epidemiei și ce măsuri se impun în perioada imediat următoare.

Avem și astăzi aproape 200 de cazuri noi și aproape 200 de persoane la terapie intensivă, deci nu putem vorbi despre o reducere semnificativă a epidemiei.

În consecință, în continuare, atenție, atenție, atenție!

În ce privește măsurile de relaxare, avem și câteva vești pozitive: din 1 iunie, câteva activități interzise până acum vor redeveni posibile.

Astfel, de la 1 iunie se redeschid terasele. Clar va fi nevoie de măsuri speciale, și acestea vor fi comunicate.

Mesele vor fi la cel puțin 2 metri distanță, vor putea sta maxim 4 persoane la o masă și în acest fel lucrurile vor fi sub control.

De la 1 iunie se va putea merge la plajă, dar și aici cu păstrarea distanței de 2 metri între scaunele de plajă.

Se reia transportul internațional rutier și feroviar, în condiții de distanțare și de igienă.

Tot de la 1 iunie devin posibile spectacolele în aer liber, cu un număr maximum de 500 de spectatori, așezați pe scaune la distanțele impuse de regulile de distanțare, cu un control strict la intrare și cu respectarea normelor de igienă.

Deplasările între localități vor fi libere, de la 1 iunie. Deci nu va mai fi nevoie de declarație când ieșim din localitate cu mașina, cu piciorul sau cu bicicleta.

În ceea ce privește competițiile sportive – se vor putea relua competițiile sportive din 1 iunie, pentru sporturile care se practică în aer liber și mai puțin pentru sporturile de contact. Se vor desfășura fără spectatori.

Examenele naționale: Vor avea loc fizic, așa cum au fost planificate și anunțate deja de câteva săptămâni.

Din 15 iunie – Evaluarea Națională, apoi vor avea loc examenele de bacalaureat.

A apărut o problemă: este posibil să fie copii care sunt bolnavi când se ține examenul sau copii care să vină la școală pentru examen și la termometru să se constate atunci că au febră și nu pot intra să țină examenul.

Am considerat că trebuie o soluție ca să primească aceeași șansă ca cei care pot intra la examen.

Pentru Evaluarea Națională, pentru copiii găsiți cu febră la intrarea în școală sau izolați acasă, împreună cu familia, deci numai pentru pentru motive medicale și de carantină, se organizează o a doua sesiune de Evaluare Națională, din 29 iunie.

Și pentru bacalaureat va fi o a doua sesiune, în august, așa cum era organizată în mod obișnuit.

Cu toții vom reuși să depășim cu bine acestă perioadă dacă vom respecta distanțarea fizică, ne vom spăla pe mâini.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania