Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brașov a pregătit un plan de comasări și mutări de secții spitalicești din municipiu, după ce situația generată de pandemia COVID-19 a relevat încă o dată anumite deficiențe în funcționarea spitalelor de stat din județul Brașov și a readus în agendă necesitatea reorganizării unor unități sanitare.
DSP argumentează că necesitatea reorganizării este motivată de mai mulți factori, între care existența unor structuri spitalicești învechite, inadecvate și greu de modernizat, inadecvarea unor circuite, precum și precaritatea unor condiții igienico-sanitare aflate de altfel, în proces de monitorizare de către DSP Brașov în vederea conformării, chestiune reclamată și de pacienți. Alte motive pentru oportunitatea reorganizării sunt gradul insuficient de integrare a serviciilor medicale, situația juridică neclară a unor clădiri și terenuri unde funcționează unități spitalicești, faptul că există locații unde se cheltuie sume importante de bani pe chirii, dar și imposibilitatea de a investi în reabilitarea și modernizarea unor spații, din cauză că sunt proprietate privată.
Nu în ultimul rând, raportul cost/ eficiență este mult prea mare și indicatori reduși de utilizare a serviciilor medicale în cazul unor spitale (de exemplu, în cazul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, rata de utilizare a paturilor a fost anul trecut de aproximativ 59%).
Astfel, principiile după care DSP Brașov s-a ghidat în ceea ce privește reorganizarea unor unități spitalicești au fost siguranța, creșterea accesibilității la serviciile medicale și reducerea fragmentării serviciilor medicale, creșterea eficienței și reducerea costurilor suplimentare, fondurile astfel rezultate putând fi utilizate pentru investiții în spitale.
Pentru a se identifica soluțiile cele mai viabile, Direcția de Sănătate Publică a avut dialog cu managerii spitalelor, reieșind ca primă soluție reorganizarea administrativă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov și fuziunea sa cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov.
În privința Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, s-a convenit mutarea etapizată a secțiilor din Pavilionul Mârzescu în pavilioanele Central, Astra și Tractorul.
O altă soluție identificată a fost mutarea secțiilor de Psihiatrie II și III ale Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov din imobilul situat pe str. M. Eminescu (spațiu închiriat) la Sânpetru, în locul Unității de Asistență Medico-Sanitară de Pneumoftiziologie. Pacienții cu probleme medicale sau sociale de aici vor fi preluați de o structură care urmează a se înființa la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov. De asemenea, managerul Spitalului Clinic de PneumoftiziologieBrașov a propus ca această unitate (care funcționează actualmente ca și chiriaș în 3 din cele 6 pavilioane unde își desfășoară activitatea) să fie relocată, etapizat, pe platforma Mârzescu.