Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane îi avertizează pe toți cei care pleacă la muncă în străinătate să fie foarte atenți unde și cu cine pleacă. Oricine poate cădea pradă rețelelor de trafic de persoane.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Potrivit raportului Ambasadei SUA în România dat publicății în 2019, România nu stă deloc bine în ceea ce privește traficul de persoane. Aproximativ 50 la sută dintre victime sunt copii.

“Aşa cum arată rapoartele din ultimii cinci ani, traficanţii de fiinţe umane exploatează români şi străini în România, iar traficanţii exploatează victimele din România în străinătate. România rămâne ţară sursă principală pentru traficarea victimelor în scopul exploatării sexuale şi a exploatării prin muncă forţată în Europa. Bărbaţi, femei şi copii români sunt traficaţi în scopul muncii forţate în agricultură, construcţii, hoteluri, industrie şi gospodării, precum şi pentru cerşetorie forţată şi furt în România şi alte ţări europene. Femei şi copii din România sunt victime ale traficului în scopuri de exploatare sexuală în România şi alte ţări europene. Experţii au semnalat creşterea numărului de femei din România recrutate pentru căsătorii false în Europa de Vest; după încheierea acestor căsătorii, traficanţii le forţau pe femei să se prostitueze sau să muncească. Minorii constituie circa 50% din numărul total de victime identificate în România”, se arată în raportul privind traficul de persoane pe anul 2019 al Ambasadei SUA în România.

În acest context, persoanele care pleacă la muncă în străinătate sunt sfătuite să își ia toate măsurile de precauție.

„Verificați temeinic, utilizând mai multe surse de informare (site-uri, Facebook – grupuri destinate locurilor de muncă, Registrul Comerțului, etc.) firma la care urmează să vă angajați, precum și agenția de plasare a forței de muncă (dacă este cazul).

Înainte de părăsirea țării, semnați un contract de muncă în limba română sau într-o limbă pe care o cunoașteți foarte bine. Contractul trebuie să conțină clauze clare referitoare la activitățile pe care urmează să le desfășurați, programul de muncă, drepturile salariale, etc.

Refuzați orice angajament care ar putea duce ulterior la şantajarea dumneavoastră (plata unor servicii, a transportului, oferirea unor bani cu împrumut etc.)”, avertizează Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane.

De asemenea, cei care pleacă la muncă în străinătate sunt sfătuiți să anunțe rudele și prietenii unde pleacă și să stabilească o parolă pentru situația în care s-ar afla în pericol.

„Anunțați persoanele de încredere când, unde și cu cine urmează să plecați și stabiliți o parolă de urgență pe care să o folosiți în caz de pericol.

Notați coordonatele Ambasadei sau ale misiunii diplomatice a României în țara de destinație sau datele de contact ale unei organizații anti-trafic din țara respectivă.

Dacă pe timpul călătoriei aveți suspiciuni, reţineți orice detalii privind traseul efectuat şi persoanele care vă însoțesc.

În cazul în care ajungeți din nefericire într-o împrejurare periculoasă, anunțați autoritățile (poliție, ambasadă) și informați orice persoană cu care intrați în contact despre situația în care vă aflați”, mai comunică Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane.

România a fost, și în 2019, pe locul întâi în Europa privind numărul victimelor traficului de ființe umane.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania