Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba-Iulia a acordat, pe timpul evoluţiei pandemiei de COVID-19, o atenţie deosebită pacienţilor oncologici, plecând de la concluzia certă că aceştia prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta foarte rapid complicaţii respiratorii severe, îndeosebi dacă au suferit intervenţii chirurgicale sau au efectuat chimioterapie în săptămânile precedente.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Astfel, au fost adoptate toate măsurile recomandate de către autorităţile de sănătate publice pentru a reduce impactul epidemiei de COVID-19 asupra asistenţei medicale oncologice.

Între acestea este cea referitoare la personalul medical care beneficiază de măsuri sporite de protecţie pentru a evita contaminarea / îmbolnăvirea. Din fericire, nici un cadru medical al secţiei de Oncologie nu a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus SARS-CoV-2 până la această dată;

Scurtarea la maximum a interacţiunii între medic/personal sanitar si pacientul oncologic, respectiv a contactului între pacienţii veniţi în spital, inclusiv prin reducerea aglomerării, cu programări corespunzătoare, în cadrul secţiei de oncologie este o altă măsură adoptată.

O măsură al fel de importantă a fost și cea de evitare a contaminării şi scurtarea timpului în sălile de aşteptare (consultaţie), prin purtarea echipamentelor sanitare de protecţie, păstrarea distanţei de minimum 2 metri, recoltarea analizelor etapizat, pe ore, în aşa fel încât să nu existe simultan în sala de aşteptare sau în zona de spitalizare de zi mai mulţi pacienţi.

De asemenea, în curtea SJU Alba Iulia a fost amenajat un punct de triaj şi unul de recoltare probe, în vederea depistării noului coronavirus SARS-CoV-2, exclusiv pentru pacienţii oncologici. Înainte cu o zi de programarea efectuării tratamentului, pacienţii oncologici sunt chemaţi pentru recoltare de probe biologice, în vederea depistării noului coronavirus, iar seara sunt informaţi cu privire la rezultatele analizelor. De la începutul evoluţiei acestei boli, dintre cele peste 800 de teste efectuate la pacienţii oncologici, doar trei cazuri au ieşit pozitive (2 cazuri s-au vindecat între timp; 1 caz primeşte îngrijiri medicale de specialitate şi este sub atentă monitorizare), toate celelalte fiind negative.

Pentru prevenirea apariţiei de focare epidemice şi, în egală măsură, pentru a lua toate măsurile astfel încât pacienţi cu diferite patologii, care se tratează în spital, să nu contacteze boala, în actualul context epidemiologic, SJU Alba Iulia a avut nevoie de un “izolator” – o secţie de îngrijire a pacienţilor ale căror probe biologice sunt în lucru. Astfel, secţia de oncologie, care are intrare separată, a fost mutată la etajul 3, în locul fostei secţii de gastroenterologie, unde pacienţii au aceleaşi condiţii de spitalizare continuă şi tratament. Clădirea în care funcţiona oncologia deserveşte astăzi pacienţii în cazul cărora nu există certitudinea că sunt negativi şi unde cadrele medicale lucrează cu maximă prudenţă şi măsuri de protecţie pentru a preveni infectarea şi răspândirea bolii.

Totodată, în această perioadă, au continuat consultaţiile ambulatorii şi spitalizarea de zi, în locul fostei secţii ORL de la parter, dar şi intervenţiile chirurgicale oncologice, cu respectarea tuturor măsurilor şi restricţiilor impuse în contextul pandemiei.

În acest răstimp, pacienţii oncologici nu au suferit pauze terapeutice şi au fost respectate schemele de tratament. Reamintim că la SJU Alba Iulia funcţionează singura secţie de oncologie din judeţul Alba.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania