fbpx
-6.3 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIEDe 1 iunie, la Ciugud, se întrunește Consiliul Local al Copiilor

De 1 iunie, la Ciugud, se întrunește Consiliul Local al Copiilor

Publicat în

spot_img
spot_img

Consiliul Local al Copiilor din Ciugud se va întruni, luni, 1 iunie, în ședință extraordinară pentru a aproba proiectele de investiții pe care administrația locală le va realiza în această vară pentru copiii din comună.

Ședința va avea loc prin videoconferință pentru a respecta măsurile impuse de autorități în contextul pandemiei, iar aleșii copiilor îi vor avea ca parteneri de discuții pe primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, și membrii echipei primăriei.

Ședința va fi condusă de primarul copiilor, Mirel Morașan, elev în clasa a VIII-a, ajutat de viceprimarul copiilor, Diana Droașcă, elevă în clasa a V-a. În cadrul întâlnirii vor fi votate o serie de investiții care vor fi realizate în comună pentru amenajarea unor locuri de joacă și spații de recreere pentru copii.

Comuna Ciugud este prima administrație locală din România care a lansat o inițiativă provocatoare: bugetarea participativă pentru copii. Sub genericul „Primăria Copiilor”, administrația locală și Școala Gimnazială Ciugud au demarat la începutul acestui an un proiect de educare a copiilor privind implicarea cetățenească și democrația participativă. Astfel, copiii sunt învățați ce înseamnă drepturile și obligațiile unui cetățean, cum se desfășoară alegerea reprezentanților în administrația publică locală și cum lucrează Primăria și Consiliul Local. În urma unor alegeri, care au simulat întocmai procesul electoral al alegerilor locale, copiii de la școala din Ciugud și-au ales primarul, viceprimarul și consilierii locali, care îi vor reprezenta timp de un an. În urma votului, primarul copiilor a fost ales Mirel Moroșan, elev în clasa a VIII-a, iar viceprimar Diana Droașcă, elevă în clasa a V-a, aceasta din urmă obținând cel mai mare număr de voturi dintre candidații pentru funcția de consilier local.

Consiliul Local al Copiilor Ciugud este format, în ordinea numărului de voturi, din următorii consilieri locali: Cristian Buda, Bianca Buda, Andrei Gavrilă, Claudiu Tătaru, Alexandru Todor, Timotei Cibu, Alina Buda, Ioana Nichiforeasă, Claudiu Drăgoi. În cazul ultimului candidat acesta a fost ales dintr-un număr de 4 candidați cu același număr de voturi, fiind desemnat cel care a avut cea mai mare medie pe primul semestru al acestui an școlar.

În final, copiii din Ciugud vor fi primii din țară care vor implementa bugetarea participativă prin care aleg o serie de proiecte care vor fi finanțate din bugetul local. Astfel, administrația locală a pus la dispoziție în acest an un buget participativ pentru copii, în valoare de 50.000 de lei, bani care sunt destinați implementării unor proiecte pentru copiii care locuiesc în Ciugud.

***

Comuna Ciugud este un promotor activ al modernizării administrației publice locale, lansând în 2019 conceptul „Smart Village” ca soluție de digitalizare a serviciilor publice și de dezvoltare a satului românesc. În cadrul acestui concept, în septembrie 2019, Ciugudul a deschis prima școală smart din mediul rural din România, o școală în care sunt folosite soluții tehnologice pentru reducerea consumului de energie, dar și cele mai moderne tehnologii și softuri folosite în educație. În Școala Gimnazială Ciugud învață în prezent aproximativ 130 de copii, de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a. 

Adrian Meitner

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel