Potrivit arhiepiscopului romano-catolic de Alba Iulia, Gergely Kovács, faptul că anul acesta, epidemia a făcut ca pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc să aibă loc fără pelerini, este o diferenţă majoră, dar nu înseamnă neapărat ceva rău. În timpul liturghiei susţinute în cadrul pelerinajului, acesta şi-a exprimat convingerea că “epidemia ne conduce înapoi la esenţă, la nucleul sărbătorii”.

Arhiepiscopul înscăunat în luna februarie şi-a început omilia cu povestea unui bătrân înţelept, ai cărui cai s-au rătăcit în timpul unei furtuni, dar care s-au întors acasă câteva zile mai târziu şi au adus cu ei şi nişte cai sălbatici. În timp ce încerca să-i îmblânzească, fiul înţeleptului a căzut de pe cal şi şi-a rupt braţul, dar mai târziu, tocmai acesta a fost motivul pentru care a fost lăsat acasă şi nu a fost trimis în război. La început, vecinii au privit întâmplarea ca pe un necaz, iar apoi, ca pe un noroc. Dar el a pus, mereu, întrebarea: de unde ştiţi că acest lucru este rău? De unde ştiţi că acest lucru este bun? Răul s-a dovedit a fi ceva bun, iar binele s-a dovedit a fi ceva rău.

În urma măsurilor dispuse de autorităţi, sărbătoarea de anul acesta are loc fără pelerinaj şi fără ca oamenii să poată fi împreună, a spus Gergely Kovács. A citat dintr-un mesaj pe care l-a primit, potrivit căruia credinciosul simte chemarea Mariei de la Şumuleu-Ciuc la fel cum o pasăre migratoare simte că trebuie să pornească la drum. Pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc este acolo, în sufletul oamenilor, cu toate acestea, pelerinii nu au putut participa la el.

“De unde ştiţi că acest lucru este rău?”, a repetat întrebarea arhiepiscopul. Apoi a dat şi răspunsul la întrebare, spunând: “dacă Dumnezeu
permite ceva ce eu percep ca fiind ceva rău, pot să mă chinuiesc să înţeleg acel lucru, pot să mă frământ, pot căuta explicaţii, dar nu pot schimba faptele. Nu înţeleg, şi poate că doare, dar chiar şi atunci trebuie să ştim că Dumnezeu este bun şi vrea binele poporului său”. Probabil că, atunci când se afla pe cruce, şi Isus a simţit că tatăl său l-a părăsit; dar apoi, în cea de-a treia zi, s-a dovedit că nu a fost aşa, a reamintit arhiepiscopul.

“De-a lungul istoriei au fost nenumărate ocazii în care poporul nostru a putut simţi că Dumnezeu l-a părăsit, că şi-a întors faţa. Dacă ne aducem aminte de aceste ocazii, suntem tentaţi să ne lamentăm, să fim mâhniţi, să resimţim o jale adâncă”.

Sursa: MTI

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania