Zeci de mii de credincioși au venit din toate părțile țării, în 2 iunie 2019, pe Câmpia Libertății de la Blaj, pentru a-l vedea și asculta pe Papa Francisc. A fost un moment istoric pentru Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, și pentru credincioșii ei. Episcopii ei martiri, care au arestați, întemnițați și uciși de regimul comunist, au fost beatificați de Papa Francisc la Blaj, centrul spiritual al greco-catolicismului.

În 2 iunie 2019, Sfântul Părinte i-a beatificat pe episcopii Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, ucişi din ură împotriva credinței în diferite locuri din România între anii 1950-1970.

«Gândindu-mă la libertate, nu pot să nu remarc faptul că celebrăm această Dumnezeiască Liturghie pe „Câmpia libertății”. Acest loc semnificativ evocă unirea Poporului dumneavoastră care s-a realizat în diversitatea exprimărilor religioase: acest lucru constituie un patrimoniu spiritual care îmbogățește și caracterizează cultura și identitatea națională română. Noii Fericiți au suferit și și-au sacrificat viața, opunându-se unui sistem ideologic tiran și coercitiv în ceea ce privește drepturile fundamentale ale persoanei umane. În acea perioadă de tristă amintire, viața comunității catolice era pusă la grea încercare de regimul dictatorial și ateu: toți Episcopii și mulți credincioși ai Bisericii Greco-Catolice și ai Bisericii Catolice de Rit Latin au fost prigoniți și condamnați la închisoare», a spus Papa Francisc, la Blaj, în omilia Sfintei Liturghii de beatificare.

2 iunie a devenit, astfel, ziua uneia dintre cele mai importante sărbători din calendarul greco-catolic – Fericiții episcopi martiri greco-catolici români. Sfânta Liturghie din Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj, celebrată de Sărbătoarea Fericiților Episcopi Martiri, va fi transmisă marți, 2 iunie, de la 08.45, pe TVR 3 și online de Radio Blaj TV.

(FOTO: vaticannews.va)

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.