Relaxarea restricțiilor datorate pandemiei Covid-19 îi face pe mulți ardeleni să se gândească la concediul de vară, iar opțiunea cea mai bună este Grecia. Pentru a ajunge acolo cu mașina personală, este însă nevoie să știți mai multe lucruri. În primul rând, traseul presupune traversarea Serbiei și a Mcedoniei de Nord (sau a Bulgariei – varianta mai lungă). Dacă în Serbia s-au ridicat toate restricțiile, nu același lucru se întâmplă în Macedonia de Nord, unde starea de urgență s-a prelungit până în 15 iunie.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Serbia:

Este permisă intrarea cetățenilor români pe teritoriul Serbiei cu mașina personală, prin cele trei puncte de frontieră deschise în prezent pentru transportul de persoane: Jimbolia, Stamora Moravița și Porțile de Fier 1. Începând cu data de 22 mai 2020, nu mai sunt în vigoare niciun fel de restricții privind intrarea în Serbia.

Macedonia de Nord:

Începând din 25 mai, toate persoanele, inclusiv străinii, care călătoresc în Macedonia de Nord sunt trimiși într-o facilitate pentru carantină de stat, unde vor fi testați împotriva COVID-19. Dacă testul este negativ, vor fi trimiși în autoizolare pentru 14 sau 21 de zile, în funcție de țara din care vin. Dacă la intrarea în Macedonia de Nord persoana prezintă un test PCR negativ realizat în ultimele 72 de ore, va fi trimisă în autoizolare pentru 14 sau 21 de zile.

Excepție de la autoizolarea obligatorie poate fi făcută dacă cetățenii străini prezintă la intrarea în Macedonia de Nord un test PCR negativ din ultimele 72 de ore, iar prezența lor reprezintă un interes de stat sau economic, pe baza deciziei individuale a Centrului pentru Crize al Guvernului, persoana fiind obligată să respecte protocoalele Ministerului Sănătății.

Deocamdată, tranzitul în scop turistic al Macedoniei de Nord nu poate fi realizat.

Cetățenii români din Macedonia de Nord se pot întoarce în România pe cale terestră prin Bulgaria, prin punctul de frontieră Deve Bair / Kjostendil.

Transportul rutier internațional organizat este interzis.

Varianta prin Bulgaria

Bulgaria permite intrarea cetățenilor români cu mașina personală pe teritoriul său, iar începând cu data de 1 iunie 2020 a fost eliminată măsura generală a carantinei de 14 zile pentru persoanele care intră pe teritoriul Bulgariei de pe teritoriul României. Sunt închise temporar anumite puncte de frontieră dintre România și Bulgaria: Negru-Vodă, Lipnița, Dobromir, Zimnicea, Turnu-Măgurele și Bechet, acesta din urmă fiind deschis doar pentru traficul de autocamioane.

Grecia

Este permisă intrarea cetățenilor români cu mașina personală pe teritoriul Greciei, respectând condițiile impuse de statele tranzitate de către aceștia.

Între 1 și 15 iunie, este necesară prezentarea undei dovezi privind necesitatea călătoriei (contract de muncă, tratament medical, permis de rezidență ș.a.) și prezentarea dovezii de domiciliu/gazdă/proprietate/hotel pentru auto-izolarea obligatorie timp 7 zile.

De asemenea, autoritățile elene au anunțat că începând cu data de 15 iunie vor permite și călătoriile în scop turistic din 29 de țări, inclusiv din România, însă turiștii pot fi supuși controlului epidemiologic în mod aleatoriu.

Informații preluate de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania