Județul Maramureș se va înfrăți cu un raion din Republica Moldova și va ajuta autoritățile de peste Prut în lupta împotriva COVID-19

0
24

Consilierii județeni din Maramureș au aprobat în ultima ședință a forului administrativ înfrăţirea judeţului Maramureş cu Raionul Hîncești din Republica Moldova.

Potrivit Consiliului Județean Maramureș, înfrățirea vine ca urmare a interesului manifestat de ambele părți, în vederea stabilirii relațiilor de cooperare cu scopul creșterii capacităților instituționale a autorităților publice locale din unitățile lor administrative. Aceasta are ca scop și asigurarea dezvoltării economico-sociale a comunităților locale, precum și implementarea unor proiecte transfrontaliere și cu finanțare din partea Uniunii Europene, în conformitate cu legislația în vigoare în România și Republica Moldova.

Șeful administrației județene, Gabriel Zetea, a explicat că documentațiile privind această înfrățire sunt finalizate de mai mult timp, dar CJ Maramureș nu a considerat oportună discutarea proiectelor care nu sunt prioritare în perioada pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea, momentul ales pentru dezbaterea acestui subiect nu este întâmplător.

Prin vocea unei asociații a elevilor și studenților basarabeni din Cluj-Napoca, instituții din Republica Moldova au lansat în ultima perioadă un strigăt de ajutor către administrațiile de Transilvania, pentru a putea asigura în continuare materialele de protecție absolut necesare în contextul pandemiei, solicitare care a avut ecou la administrația județului Maramureș. Astfel, în baza acordului de înfrățire, județul Maramureș va putea acorda sprijin fraților de peste Prut.

„Deși avem avizele ministerelor de resort și hotărârile fraților noștri din Raionul Hîncești din Republica Moldova, pe agenda ultimelor luni prioritățile au fost altele. Cu toate acestea, am aflat de curând despre un proiect al TVR Cluj în colaborare cu „Grupul de Inițiativă Basarabeană”, prin care este solicitat sprijinul consiliilor județene și administrațiilor locale din Transilvania, pentru a efectua donații către instituțiile din Republica Moldova care se află în impas financiar și nu pot susține achiziționarea echipamentelor de protecție necesare în lupta cu noul coronavirus. Consider oportun acest moment pentru votarea proiectului de hotărâre, în baza acestuia putând să acordăm ajutoare către raioanele cu care județul Maramureș este înfrățit. Acesta este raționamentul acestui proiect de hotărâre și consider că este un gest de normalitate și corectitudine din partea noastră, ca din resursele pe care le avem la dispoziție, să dăm puțin și celor din Republica Moldova, care nu au posibilitatea financiară de a-și achiziționa materiale suficiente. La acest strigăt de ajutor, cred că este cazul să răspundem pozitiv”, a declarat Gabriel Zetea.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.