Asociația ARHAIC, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău și Institutul Național al Patrimoniului, s-a alăturat echipei PIXELS FOR HERITAGE în vederea conservării digitale a bisericilor de lemn din Sălaj și din împrejurimi.

Prima biserică de lemn pentru care a fost realizat un model 3D este biserica de lemn din Zalnoc, monument istoric la care în prezent se realizează lucrări de urgență pentru punerea sa în siguranță prin programul „Ambulanța pentru Monumente”.

Biserica de lemn din Zalnoc datează de la începutul secolului 18. A fost una dintre primele biserici de lemn din Sălaj menționată în studii de specialitate. Tradiția reține că a fost construită de săteni împreună cu meșterul Petre, pe locul dat de baronul Kemény. A fost pictată de zugravul Nechita spre sfârșitul secolului 18. Privitor la sistemul constructiv, edificiul face parte din categoria de biserici de lemn cu acoperiș decroșat peste altar, sistemul de îmbinare a elementelor de lemn fiind unul tradițional (coadă de rândunică). Intrarea în biserică este pe latura de sud. Are planimetria obișnuită: pronaos, naos dreptunghiular și absidă decroșată în partea sa estică. Bolta peste naos și altar este de tip semicilindric. Turnul clopotniță este așezat peste pronaos. Șarpanta bisericii este realizată din căpriori din stejar, învelitoarea fiind din șindrilă. Ultima reparație a avut loc în anul 1980.

Puteți vedea AICI modelul 3D al bisericii de lemn din Zalnoc.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.