fbpx
spot_img
17.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂPrima biserică de lemn din Sălaj, documentată digital în model 3D

Prima biserică de lemn din Sălaj, documentată digital în model 3D

Publicat în

spot_img
spot_img

Asociația ARHAIC, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău și Institutul Național al Patrimoniului, s-a alăturat echipei PIXELS FOR HERITAGE în vederea conservării digitale a bisericilor de lemn din Sălaj și din împrejurimi.

Prima biserică de lemn pentru care a fost realizat un model 3D este biserica de lemn din Zalnoc, monument istoric la care în prezent se realizează lucrări de urgență pentru punerea sa în siguranță prin programul „Ambulanța pentru Monumente”.

Biserica de lemn din Zalnoc datează de la începutul secolului 18. A fost una dintre primele biserici de lemn din Sălaj menționată în studii de specialitate. Tradiția reține că a fost construită de săteni împreună cu meșterul Petre, pe locul dat de baronul Kemény. A fost pictată de zugravul Nechita spre sfârșitul secolului 18. Privitor la sistemul constructiv, edificiul face parte din categoria de biserici de lemn cu acoperiș decroșat peste altar, sistemul de îmbinare a elementelor de lemn fiind unul tradițional (coadă de rândunică). Intrarea în biserică este pe latura de sud. Are planimetria obișnuită: pronaos, naos dreptunghiular și absidă decroșată în partea sa estică. Bolta peste naos și altar este de tip semicilindric. Turnul clopotniță este așezat peste pronaos. Șarpanta bisericii este realizată din căpriori din stejar, învelitoarea fiind din șindrilă. Ultima reparație a avut loc în anul 1980.

Puteți vedea AICI modelul 3D al bisericii de lemn din Zalnoc.

Ioana Pop

Articole recente

Sistare alimentare cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Vulcan

Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din...

Dublă lansare de carte la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara

Evenimentul este găzduit de Galeria Indecis, în parteneriat cu Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

Program bogat și multă distracție la ediția cu numărul 26 a Zilelor Orașului Satu Mare

Evenimentul are loc în 24-26 mai. Vezi programul complet

International Staff Week la Universitatea Politehnica Timișoara, cu oaspeți din 16 țări

Universitatea Politehnica Timișoara organizează în perioada 20-24 mai 2024 cea de-a doua ediție a Săptămânii Internaționale Erasmus+, cu tema „Sinergii în lumea academică: cultivarea alianțelor, facilitarea interculturalității și promovarea durabilității”.

Mai multe articole de același fel

Muzeul Naţional de Artă Timişoara renunţă la conceptul de ”mausoleu” al instituţiei și deschide „Bufetul Simţurilor@Galeria Arcada”

"Bufetul Simţurilor@Galeria Arcada" este un proiect iniţiat în anul Capitalei Europene a Culturii prin care se doreşte deschiderea muzeului spre comunitate, dar şi promovarea iniţiativelor care şi-au lăsat amprenta asupra potenţialului cultural şi artistic al TM2023.

Iuliu Winkler: Uniunea Europeană trebuie să se schimbe

Uniunea Europeană trebuie să se reîntoarcă la valorile părinților fondatori, să se schimbe, iar politicile sale publice trebuie să fie în slujba cetățenilor, și nu în solda vreunei ideologii, a declarat europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler cu prilejul unei întâlniri pe care a avut-o cu membri ai comunității maghiare din județul Sălaj.