fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăJUSTIȚIEFOTO / VIDEO. Caz cutremurător în Maramureș. Oameni răpiți, bătuți și puși...

FOTO / VIDEO. Caz cutremurător în Maramureș. Oameni răpiți, bătuți și puși să muncească ca niște sclavi până la epuizare

Publicat în

spot_img
spot_img

O grupare infracțională din localitatea maramureșenă Bozânta Mică a pus la cale un mecanism înfiorător prin care persoane vulnerabile, cu handicap sau fără adăpost, era puse să muncească ca niște sclavi, în condiții de teroare, de umilință, răpite și sechestrate.

Procurorii DIICOT care au destructurat rețeaua susțin că victimele erau răpite efectiv de pe stradă sau înșelate cu promisiuni și erau obligate să muncească până la epuizare, fără a fi plătiţi și hrăniți, și ținuți cu forța în condiții inumane.

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Maramureş și polițiștii de la Combaterea Criminalităţii Organizate Maramureş au efectuat joi două percheziţii domiciliare în localitatea Bozânta Mică pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în trafic de persoane.

Potrivit unui comunicat DIICOT, în perioada mai 2019 – mai 2020, mai multe persoane aparţinând aceleiaşi familii au constituit un grup infracţional organizat, specializat în exploatarea persoanelor vulnerabile (cu handicap psihic ori fără adăpost care nu se pot întreţine singure şi nu au resurse de subzistenţă), prin folosirea acestora la prestarea unor munci fizice în gospodăria lor, utilizând în acest scop constrângerea fizică şi morală (acte de violenţă fizică şi ameninţări, injurii, supunerea la umilinţe şi aplicarea unor tratamente degradante, înfometare), precum şi lipsirea de libertate în mod ilegal pentru a împiedica persoanele respective să părăsească ulterior locaţia membrilor grupării infracţionale.

Astfel, membrii grupării infracţionale au dezvoltat o practică din a se deplasa periodic pe raza Gării CFR din municipiul Baia Mare, județul Maramureş, unde, profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se află diverse persoane din categoria celor menţionate anterior, le răpesc efectiv ori le determină în baza unor promisiuni mincinoase (falsul pretext că vor fi plătite adecvat pentru a presta munci agricole ori de îngrijire a animalelor din gospodăriile membrilor grupului infracţional) să accepte să se deplaseze cu ei la adresele acestora de domiciliu.

“Ulterior, după ce victimele ajung la domiciliile membrilor grupării, aceştia exercită asupra lor violenţe fizice şi verbale pentru a-i determina să accepte din teamă exploatarea prin forma obligării acestora să muncească până la epuizare în gospodăriile lor, fără a fi plătiţi, fără a fi hrăniţi corespunzător şi lipsindu-i de posibilitatea de a părăsi locaţiile respective (reţinându-li-se ilegal actele de identitate, telefoanele mobile – pentru a-i împiedica să mai ia legătura cu persoane din exterior ori cu autorităţile – şi sechestrându-i în diverse anexe gospodăreşti ale căror uşi de acces sunt încuiate de către membrii grupării cu lacăte). Toate aceste practici sunt de natură să creeze victimelor o puternică traumă fizică şi emoţională, o stare perpetuă de frică şi de nesiguranţă, din cauza căreia persoanele vătămate execută ordinele membrilor grupării infracţionale respective”, se arată în comunicatul DIICOT.

Potrivit procurorilor, cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuată la domiciliile membrilor grupării, de către procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Maramureș, împreună cu ofițerii de poliţie judiciară din cadrul SCCO Maramureş, într-una dintre încăperile gospodăriei unui inculpatul şi a familiei sale, a fost găsită sechestrată o persoană de sex masculin. Acesta era încuiat sub lacăt într-o încăpere din gospodăria inculpatului încă din data de 1 iunie anul acesta, fiind răpit şi adus prin metodele menţionate de către membrii grupării infracţionale, care începuseră astfel să-şi „refacă” stocul de sclavi.

Totodată, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Maramureș au reușit să probeze activitatea infracțională a grupării cu privire la aceleași fapte săvârșite asupra altor patru persoane.

Activitățile în acest caz au fost efectuate cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale Maramureș, al ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Serviciului Criminalistic, al lucrătorilor de poliție din cadrul Poliției Municipiului Baia Mare, Grupei Operative Canine și al jandarmilor din cadrul IJJ Maramureș.

(SURSA FOTO / VIDEO: DIICOT)

Articole recente

Adolescenta care a înjunghiat un pedagog la un liceu din Oradea a fost reţinută pentru tentativă de omor

Conform anchetatorilor, fata a avut ascuns în mânecă un cuţit cu lama de 21 de cm. Leziunile suferite de bărbat necesită 40-45 de zile de îngrijiri medicale.

O gospodărie tipică săsească din Viscri va fi restaurată cu ajutorul fundației Regelui Charles

Valoarea contractului de finantare este de 207.510 lei, iar fundația Mihai Eminescu Trust are o contribuție proprie de 29.401 lei.

Renumita Filarmonică de Copii din Vlăhița concertează la Biserica Romano-Catolică „Krisztus Király” din Sfântu Gheorghe

În spectacolul intitulat „Îngerii cântă”, cei 140 de membri ai Filarmonicii de Copii vor interpreta lucrări corale bisericești pentru Advent și cântece populare maghiare de Crăciun, precum și adaptări ale cântecelor populare de Crăciun din alte culturi.

O nouă recunoaștere internațională pentru Universitatea Politehnica Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara primește o nouă recunoaștere internațională prin realegerea profesorului Erwin-Christian Lovasz în funcția de Secretar General al Federaţiei Internaţionale de Promovare a Ştiinţei Mecanismelor şi a Maşinilor (IFToMM), la cel de-al XVI-lea Congres Internaţional de Ştiinţa Mecanismelor şi a Maşinilor, la Tokyo, Japonia.

Mai multe articole de același fel

Tezaurul turistic al Maramureșului a câștigat inimile vizitatorilor Târgului Internațional de Turism TT Varșovia

În cadrul evenimentului, eforturile delegației județene s-au concentrat pe promovarea imaginii județului Maramureș ca peisaj cultural unic, care îmbină elemente ale culturii tradiționale cu o ofertă turistică actuală și promite experiențe de neuitat.