Discurs tranșant și foarte dur al premierului Ungariei, Viktor Orbán, prezent sâmbătă în orașul Sátoraljaújhely din nordul Ungariei unde a participat la ceremonia de dezvelirea a unei statui centenare, la două zile după marcarea Tratatului de la Trianon, potrivit agenției de presă MTI.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

”Nicio altă naţiune din lume nu ar fi reuşit să reziste unui secol ca acesta, iar noi nu numai că am rezistat, ci avem iar sorţi de izbândă” a spus Viktor Orbán în discursul extrem de dur la adresa statelor din vestul Europei și a unor dintre vecinii Ungariei. Pe de altă parte, premierul Ungariei a spus că perioada celor o sută de ani de singurătate s-a terminat, că țara are iar aliaţi, vecini buni cu care se poate pregăti pentru viitor.

El a accentuat ideea că deceniul următor nu va fi cel al scăderii şi al pierderilor, ci al prosperării şi al construcţiei ţării.

”Generaţia noastră are posibilitatea de a întoarce soarta Ungariei, de a-şi îndeplini menirea să ducă ţara până la poarta victoriei, însă bătălia finală va trebui dusă de generaţia ce ne va urma, ei vor fi încredinţaţi să facă paşii finali” a spus Orbán, adăugând că nu va fi uşor, dar va merita, pentru că “pe voi vă aşteaptă vremuri mari”.

Premierul Ungariei a evocat trecutul mai îndepărtat susținând că țara a rezistat atacurilor imperiilor din vest, că a supravieţuit loviturilor nimicitoare ale păgânilor din est, cucerindu-și locul în Europa. El a spus că, timp de 400 de ani, Ungaria a fost un stat puternic şi independent, care a luptat apoi 300 de ani împotriva Imperiului Otoman; după încă 200 de ani îngreunaţi de răscoale şi lupte pentru libertate nereuşite, a intrat în secolul 20 ca naţiunea parteneră a unui mare imperiu european, dovedind totodată că naţiunea maghiară are puterea de a se ridica iar în picioare.

Viktor Orbán a evocat şi trecutul recent, când – spune el – comploturile de la Budapesta au atacat Ungaria din spate, au dat ţara pe mâna duşmanilor, iar guvernul pe mâna bolşevicilor, după care “Vestul a violat graniţele milenare ale Europei Centrale” şi “ne-a înghesuit între frontiere care nu pot fi apărate, ne-a privat de bogăţiile naturale, ne-a izolat de resurse, făcând din această ţară o celulă a condamnaţilor la moarte”. Vestul a redesenat Europa Centrală fără scrupule, ceea ce nu i-o vom uita niciodată, a declarat Orbán.

”Am crezut că nu putem păţi mai rău de atât, însă după Al Doilea Război Mondial ne-au lăsat pradă comuniştilor fără nicio remuşcare, împreună cu restul ţărilor din Europa Centrală. Asta să fie o învăţătură pentru totdeauna popoarelor din această regiune”, a adăugat Viktor Orbán.

Prim-ministrul a reamintit că “au fost mulţi care s-au oferit pentru a îngropa Ungaria cu plăcere”, şi-au unit forţele ca să ne piardă, noi însă am rămas în picioare şi am rezistat. Astăzi nu mai există Cehoslovacia, nici Iugoslavia, nici Uniunea Sovietică, nu mai există Imperiul Britanic, nici cel Francez, în timp ce noi “încă vom fi prezenţi la înmormântarea celor care au vrut să ne bage pe noi în mormânt”, a accentuat, completând că maghiarii “am rămas în viaţă pentru că suntem acasă; suntem acasă, deci vom rămâne în viaţă”. Acest citat “încă vom fi prezenţi la înmormântarea celor care au vrut să ne bage pe noi în mormânt” este un citat din discursul rostit la 16 ianuarie 1920 la Quai d’Orsay de catre contele Gróf Apponyi Albert cu ocazia negocierilor Dictatului de la Trianon, discurs atașat și la documentele din arhiva natională a Frantei, iar Viktor Orbán a făcut astfel referire la el citându-l.

Viktor Orbán a comparat naţiunea maghiară cu inima umană care se contractă şi se dilată, şi care trăieşte de 1100 de ani în locul desemnat de marii întemeietori ai statului, apărând cu demnitate Bazinul Carpatic.

”Construim cu bucurie viitorul comun împreună cu Slovacia, Serbia, Croaţia şi Slovenia, ţări mândre de caracterul lor naţional, istoria a oferit popoarelor din Europa Centrală şansa de a deschide o nouă epocă, să se ridice împreună. În ultimii zece ani s-a dovedit că dacă forţa vitală a părţilor naţiunii maghiare se reuneşte, aceasta este bine şi pentru vecinii noştri”, a mai spus prim-ministrul Ungariei.

Totodată Viktor Orbán a accentuat că “frontiere are doar statul, nu şi naţiunea”, iar cei care încă nu au înţeles acest lucru trebuie să se grăbească, pentru că timpul lor este pe terminate.

”Vedem la vecinii noştri aspecte care ne despart, dar vedem şi ceea ce ne uneşte, iar noi vrem să facem mare Bazinul Carpatic împreună cu popoarele care trăiesc alături de noi.”, a mai spus Viktor Orbán.

“Ungaria înainte de toate, Bunul Dumnezeu deasupra noastră. Hai, Ungaria, hai, maghiarii!”, şi-a încheiat discursul Viktor Orbán.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

4 COMENTARII

  1. Da, cam toți luptătorii pentru unirea asta mare au plecat dezamăgiți de șmecheria valahă – și dacă aveți chef să mă suduiți, luați de-aici, de la Traian Vuia: ”În 20-30 de ani ne vom trezi balcanizaţi, după ce am avut frumosul vis de a debalcaniza pe fraţii noştri de dincolo de Carpaţi” (1922).

  2. Unirea a fost un dezastru mai mare pentru romanii ardeleni ,decit tentativele de maghiarizare, care oricum erau sortite esecului.

  3. Felicitări pentru obiectivitatea redării textului. Evoluția este clară. Dacă ați fi rezistat tentației de a face un titlu bombastic atribuind lui Orbán cele spuse de contele Apponyi acum 100 de ani, aái fi meritat toată lauda, așa vă pot lăuda numai cu jumătate de gură!

Comments are closed.