fbpx
spot_img
17.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNEEXTERNE | Viktor Orbán: Vom fi prezenţi la înmormântarea celor care au...

EXTERNE | Viktor Orbán: Vom fi prezenţi la înmormântarea celor care au vrut să ne bage pe noi în mormânt

Publicat în

spot_img
spot_img

Discurs tranșant și foarte dur al premierului Ungariei, Viktor Orbán, prezent sâmbătă în orașul Sátoraljaújhely din nordul Ungariei unde a participat la ceremonia de dezvelirea a unei statui centenare, la două zile după marcarea Tratatului de la Trianon, potrivit agenției de presă MTI.

”Nicio altă naţiune din lume nu ar fi reuşit să reziste unui secol ca acesta, iar noi nu numai că am rezistat, ci avem iar sorţi de izbândă” a spus Viktor Orbán în discursul extrem de dur la adresa statelor din vestul Europei și a unor dintre vecinii Ungariei. Pe de altă parte, premierul Ungariei a spus că perioada celor o sută de ani de singurătate s-a terminat, că țara are iar aliaţi, vecini buni cu care se poate pregăti pentru viitor.

https://www.facebook.com/orbanviktor/videos/1574833016027204/

El a accentuat ideea că deceniul următor nu va fi cel al scăderii şi al pierderilor, ci al prosperării şi al construcţiei ţării.

”Generaţia noastră are posibilitatea de a întoarce soarta Ungariei, de a-şi îndeplini menirea să ducă ţara până la poarta victoriei, însă bătălia finală va trebui dusă de generaţia ce ne va urma, ei vor fi încredinţaţi să facă paşii finali” a spus Orbán, adăugând că nu va fi uşor, dar va merita, pentru că “pe voi vă aşteaptă vremuri mari”.

Premierul Ungariei a evocat trecutul mai îndepărtat susținând că țara a rezistat atacurilor imperiilor din vest, că a supravieţuit loviturilor nimicitoare ale păgânilor din est, cucerindu-și locul în Europa. El a spus că, timp de 400 de ani, Ungaria a fost un stat puternic şi independent, care a luptat apoi 300 de ani împotriva Imperiului Otoman; după încă 200 de ani îngreunaţi de răscoale şi lupte pentru libertate nereuşite, a intrat în secolul 20 ca naţiunea parteneră a unui mare imperiu european, dovedind totodată că naţiunea maghiară are puterea de a se ridica iar în picioare.

Viktor Orbán a evocat şi trecutul recent, când – spune el – comploturile de la Budapesta au atacat Ungaria din spate, au dat ţara pe mâna duşmanilor, iar guvernul pe mâna bolşevicilor, după care “Vestul a violat graniţele milenare ale Europei Centrale” şi “ne-a înghesuit între frontiere care nu pot fi apărate, ne-a privat de bogăţiile naturale, ne-a izolat de resurse, făcând din această ţară o celulă a condamnaţilor la moarte”. Vestul a redesenat Europa Centrală fără scrupule, ceea ce nu i-o vom uita niciodată, a declarat Orbán.

”Am crezut că nu putem păţi mai rău de atât, însă după Al Doilea Război Mondial ne-au lăsat pradă comuniştilor fără nicio remuşcare, împreună cu restul ţărilor din Europa Centrală. Asta să fie o învăţătură pentru totdeauna popoarelor din această regiune”, a adăugat Viktor Orbán.

Prim-ministrul a reamintit că “au fost mulţi care s-au oferit pentru a îngropa Ungaria cu plăcere”, şi-au unit forţele ca să ne piardă, noi însă am rămas în picioare şi am rezistat. Astăzi nu mai există Cehoslovacia, nici Iugoslavia, nici Uniunea Sovietică, nu mai există Imperiul Britanic, nici cel Francez, în timp ce noi “încă vom fi prezenţi la înmormântarea celor care au vrut să ne bage pe noi în mormânt”, a accentuat, completând că maghiarii “am rămas în viaţă pentru că suntem acasă; suntem acasă, deci vom rămâne în viaţă”. Acest citat “încă vom fi prezenţi la înmormântarea celor care au vrut să ne bage pe noi în mormânt” este un citat din discursul rostit la 16 ianuarie 1920 la Quai d’Orsay de catre contele Gróf Apponyi Albert cu ocazia negocierilor Dictatului de la Trianon, discurs atașat și la documentele din arhiva natională a Frantei, iar Viktor Orbán a făcut astfel referire la el citându-l.

Viktor Orbán a comparat naţiunea maghiară cu inima umană care se contractă şi se dilată, şi care trăieşte de 1100 de ani în locul desemnat de marii întemeietori ai statului, apărând cu demnitate Bazinul Carpatic.

”Construim cu bucurie viitorul comun împreună cu Slovacia, Serbia, Croaţia şi Slovenia, ţări mândre de caracterul lor naţional, istoria a oferit popoarelor din Europa Centrală şansa de a deschide o nouă epocă, să se ridice împreună. În ultimii zece ani s-a dovedit că dacă forţa vitală a părţilor naţiunii maghiare se reuneşte, aceasta este bine şi pentru vecinii noştri”, a mai spus prim-ministrul Ungariei.

Totodată Viktor Orbán a accentuat că “frontiere are doar statul, nu şi naţiunea”, iar cei care încă nu au înţeles acest lucru trebuie să se grăbească, pentru că timpul lor este pe terminate.

”Vedem la vecinii noştri aspecte care ne despart, dar vedem şi ceea ce ne uneşte, iar noi vrem să facem mare Bazinul Carpatic împreună cu popoarele care trăiesc alături de noi.”, a mai spus Viktor Orbán.

“Ungaria înainte de toate, Bunul Dumnezeu deasupra noastră. Hai, Ungaria, hai, maghiarii!”, şi-a încheiat discursul Viktor Orbán.

Adrian Meitner

Articole recente

Sistare alimentare cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Vulcan

Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din...

Dublă lansare de carte la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara

Evenimentul este găzduit de Galeria Indecis, în parteneriat cu Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

Program bogat și multă distracție la ediția cu numărul 26 a Zilelor Orașului Satu Mare

Evenimentul are loc în 24-26 mai. Vezi programul complet

International Staff Week la Universitatea Politehnica Timișoara, cu oaspeți din 16 țări

Universitatea Politehnica Timișoara organizează în perioada 20-24 mai 2024 cea de-a doua ediție a Săptămânii Internaționale Erasmus+, cu tema „Sinergii în lumea academică: cultivarea alianțelor, facilitarea interculturalității și promovarea durabilității”.

Mai multe articole de același fel

Restricţii de circulaţie pe teritoriul Ungariei pentru autovehiculele de mare tonaj

Poliţia de Frontieră a transmis că, în zilele de duminică şi luni circulaţia automarfarelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone va fi restricţionată pe teritoriul Ungariei ca urmare a faptului că sunt celebrate Rusaliile Catolice.