fbpx
spot_img
17.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BRAȘOVCastelul Brukenthal de la Sâmbăta de Jos, restaurat și introdus în circuitul...

Castelul Brukenthal de la Sâmbăta de Jos, restaurat și introdus în circuitul turistic, cu finanțare de la Guvern. Câți bani vor fi alocați

Publicat în

spot_img
spot_img

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat marți, la Sâmbăta de Jos, unde a vizitat herghelia administrată de Romsilva, că Ansamblul Castelului Brukenthal, aflat pe domeniul hergheliei, va intra într-un amplu proces de reabilitare în perioada viitoare.

Potrivit ministrului, Guvernul va aloca 3,5 milioane de euro pentru introducerea castelului în circuitul turistic.

Ansamblul Castelului Brukenthal de la Sâmbăta de Jos este înscris în Lista Monumentelor Istorice ale României. A fost construit de contele Josef von Brukenthal, în stil baroc, între anii 1750-1760. În prezent, castelul se află într-o stare avansată de degradare și nu este accesibil publicului sau vreunei alte utilizări. Degradările cele mai importante se înregistrează la acoperiș, care s-a prăbușit pe circa 35-40% din suprafață, și la plafoanele din lemn dintre niveluri, care sunt de asemenea prăbușite.

Herghelia de la Sâmbăta de Jos a fost înființată în 1874, prin transferul cailor din rasa Lipițan, proveniți de la Herghelia Imperială Lipiţa, din Herghelia Mezohegyes unde efectivele de Lipițan nu prosperau. Herghelia a fost așezată pe un domeniu de stat al imperiului austro-ungar, in inima Țării Făgărașului, care îngloba la acea vreme 3200 de hectare și cuprindea infrastructura vechii herghelii a contelui Brukenthal, care a obținut de la impărăteasa Maria Tereza terenul in arendă pentru 99 ani (1750-1848).

În anul 1913, într-un context nesigur pentru administrația maghiară (războaiele balcanice) întregul efectiv al hergheliei a fost evacuat și mutat in mijlocul Ungariei, la Babolna.

În anul 1920, Statul Român a reînfiinţat Herghelia Sâmbăta de Jos ca herghelie naţională, cu trei armăsari pepinieri şi 22 de iepe mamă din rasa Lipițană proveniți din animale reformate, cumpărate de la localnici.

Din noiembrie 2002, herghelia se află în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva.

(SURSĂ FOTO: castelintransilvania.ro)

Ioana Pop

Articole recente

Sistare alimentare cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Vulcan

Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din...

Dublă lansare de carte la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara

Evenimentul este găzduit de Galeria Indecis, în parteneriat cu Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

Program bogat și multă distracție la ediția cu numărul 26 a Zilelor Orașului Satu Mare

Evenimentul are loc în 24-26 mai. Vezi programul complet

International Staff Week la Universitatea Politehnica Timișoara, cu oaspeți din 16 țări

Universitatea Politehnica Timișoara organizează în perioada 20-24 mai 2024 cea de-a doua ediție a Săptămânii Internaționale Erasmus+, cu tema „Sinergii în lumea academică: cultivarea alianțelor, facilitarea interculturalității și promovarea durabilității”.

Mai multe articole de același fel